w

Jak chronić sadzonki przed czarną nogą

Czarna noga to choroba grzybicza, która jest bardzo powszechna podczas uprawy sadzonek.

Porażenie roślin patogenem powoduje brunatnienie podstawy łodygi. Tkanki łodygi w okolicy kołnierza korzeniowego miękną, ciemnieją, pojawia się zwężenie, po czym rośliny kładą się. Najczęściej rozwija się na sadzonkach kapusty, ale często obserwuje się ją w pomidorach oraz papryce.

Najkorzystniejsze warunki do rozwoju grzyba to zbyt wilgotna i zimna gleba. Rozwój tej choroby grzybowej jest szczególnie niebezpieczny dla sadzonek rosnących we wspólnym pojemniku. Dodatkowymi przyczynami może być nadmierna kwasowość gleby, niedobór światła i zbyt gęsty siew.

Jak zapobiegać rozwojowi czarnej nogi na sadzonkach?

Aby chronić sadzonki przed „czarną nóżką”, należy zapobiegać takim warunkom, w jakich może się ona rozwijać.

Należy zatem odpowiednio dbać o sadzonki:

– podlewamy sadzonki tylko ciepłą wodą ;

— nie przechładzamy gleby, w której znajdują się sadzonki. Jeśli rozsadnik stoi na zimnym parapecie, konieczne jest umieszczenie pod pojemnikiem jakiejś bariery (na przykład pianki, ręcznika, styropianu itp.);

— jeśli korzystamy z ziemi ogrodowej pamiętamy o odkażeniu gleby np. przez uprażenie jej w piekarniku (glebę rozsypuje się na metalowej tacy 5 cm warstwą, lekko zwilża i umieszcza na 30 minut w piekarniku nagrzanym do 70-90 ° C (nie wyższej!). Po schłodzeniu jest gotowa do przygotowania podłoża.) Prostym sposobem dezynfekcji gleby jest nasączenie jej różowym roztworem nadmanganianu potasu.

— przedsiewne zaprawianie nasion (roztworem nadmanganianu potasu, nadtlenkiem wodoru, fitosporyną lub innym środkiem przeciwgrzybiczym);

— zapewniamy młodym sadzonkom dobrą cyrkulację powietrza, wietrzymy miniszklarnie lub pojemniki z pokrywkami, regularnie usuwamy nagromadzony kondensat;

— nie przelewamy i nie dopuszczamy do stagnacji wody w pobliżu korzeni, podlewamy umiarkowanie wokół rośliny, staramy się nie moczyć łodyżek. Można także podlewać od dołu nalewając wodę do podstawki;

— nie zagęszczamy upraw, gdyż zwiększa to ryzyko rozwoju czarnej nóżki;

— zapewniamy dobry drenaż w pojemnikach do sadzenia: w dnie pojemnika powinny być otwory, warto także stosować perlit lub wermikulit;

— profilaktycznie można zastosować preparaty biologiczne chroniące przed chorobami grzybowymi.

Co zrobić, jeśli czarna noga już się pojawiła?

Jeśli tak się stało, że „czarna noga” dotknęła sadzonki można spróbować je uratować.

Natychmiast po wykryciu pierwszych objawów czarnej nóżki glebę należy posypać kalcynowanym ostudzonym piaskiem. Grubość warstwy musi wynosić co najmniej 1,5 cm.

Jeśli wierzchołek porażonej sadzonki wciąż żyje i nie wykazuje oznak letargu, uszczyknij go i spróbuj go ukorzenić – posadź go w ziemi lub umieść w wodzie. Sadzonki pomidorów najłatwiej zapuszczają korzenie. Mogą się zakorzenić i ponownie rosnąć.

Ponieważ choroba szybko się roznosi sadzonki rosnące obok zainfekowanych zaleca się przesadzić na świeże, sterylne, umiarkowanie wilgotne podłoże, a także przeprowadzenie leczenia za pomocą następujących środków do wyboru:

Roztwór sody: na 0,5 litra przegotowanej wody 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Dobrze wymieszaj i spryskaj ziemię, w której rosną porażone sadzonki.

Mieszanka węgla aktywnego i popiołu drzewnego: dobrze wymieszać po 1 łyżeczce każdego składnika i posypać ziemię wokół roślin;

Lekko różowy roztwór nadmanganianu potasu (kryształy muszą być całkowicie rozpuszczone, aby zapobiec spaleniu roślin);

Wszelkie preparaty biologiczne zwalczające choroby grzybicze, takie jak Trichodermin, Gliocladin, Fitosporin i inne.