Czosnek: 8 niesamowitych faktów na temat zalet czosnku

Czosnek to roślina, którą zna każdy. Jesteśmy do niego tak przyzwyczajeni, że nie dostrzegamy wyjątkowości tego daru natury.

Czy wiesz, że korzystne właściwości czosnku nie ograniczają się do ochrony przed przeziębieniem?
Powiemy ci, dlaczego warto regularnie jeść czosnek.

1. Uczyni cię bardziej atrakcyjnym

Czosnek czyni mężczyzn bardziej atrakcyjnymi dla kobiet. Ogólnie uważa się, że zapach czosnku raczej przeszkadza w komunikacji międzyludzkiej. Tymczasem badania wykazały, że o dziwo wręcz przeciwnie. Okazuje się, że kobiety szalały na punkcie zapachu ciała mężczyzny, który dzień wcześniej zjadł czosnek. W badaniu kontrolnym mężczyzna ten wydawał się znacznie mniej atrakcyjny.

Naukowcom nadal trudno jest powiedzieć, co tłumaczy takie zjawisko. Być może przyczyną są przeciwdrobnoustrojowe właściwości rośliny: sprawiają, że zapach potu nie jest tak ostry?
http://panel.contentstream.pl/paneldashboard/index
Jednak pamiętaj, że musisz zjeść kilka ząbków czosnku co najmniej na 12 godzin przed spotkaniem, na którym chcesz wydawać się pociągający.

2. Zwiększa odporność

Prawie każdy wie, że czosnek chroni przed wirusami i przeziębieniem – nasze babcie już o tym wiedziały. A teraz naukowcy potwierdzili ludową mądrość: aby nie zachorować zimą, musisz jeść regularnie czosnek.

Wszystko dlatego, że zawiera dużo witamin, przydatnych olejków i aminokwasów. Zawarta w nim allicyna jest związkiem organicznym, który zabija bakterie i grzyby.

Co ważne. Aby czosnek mógł chronić cię przed chorobą, musi być świeży. Allicyna powstaje tylko w wyniku mechanicznego zniszczenia komórek roślinnych, tj. podczas krojenia lub wyciskania. Gdy naruszona zostanie integralność ząbku, jego składniki mieszają się i tworzą związek przeciwdrobnoustrojowy. Niestety podgrzewanie niszczy większość korzystnych właściwości czosnku.

3. Reguluje ciśnienie

Jeśli cierpisz na wysokie ciśnienie krwi, włącz czosnek do swojej diety. Rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. A wraz z nim znikają również bóle głowy oraz nadmierne obciążenie serca.

Aby zwalczyć nadciśnienie, warto jeść 4 ząbki czosnku dziennie. Czosnek obniża też poziom „złego” cholesterolu we krwi o 10–15%. Co to dla nas znaczy? Ryzyko chorób serca lub udaru jest zmniejszone prawie dwukrotnie.

Pamiętaj! Jeśli chorujesz na jakiekolwiek choroby przewlekłe zawsze lepiej skonsultuj zwiększone spożycie czosnku ze swoim lekarzem.

4. Poprawia pamięć

Ciało ludzkie i mózg starzeją się w wyniku reakcji utleniania chemicznego. Skóra staje się zwiotczała, a umysł nie jest tak sprawny jak wcześniej. Walka przeciwutleniaczy z nadmiernym utlenianiem pomaga nam dłużej zachować młodość.

Firmy farmaceutyczne sprzedają bio-dodatki z przeciwutleniaczami za szalone pieniądze. Natomiast zwykły czosnek zawiera wiele składników, które zapobiegają starzeniu się mózgu i do tego jest tani. Osoby starsze mogą uchronić się przed ryzykiem zachorowania na Alzheimera, a młodsze poprawić swoją pamięć i sprawność mózgu.

5. Zwiększa sprawność i wytrzymałość

Czosnek sprawia, że ​​serce i mięśnie pracują wydajniej. Jeśli uprawiasz sport, to czosnek w codziennym menu poprawi twoje wyniki. W starożytnej Grecji, gdzie nikt nie słyszał o dopingu, olimpijczycy byli karmieni czosnkiem dla poprawy szybkości, siły i sprawności.

Jednak i dla osób nieuprawiających sportu czosnek w diecie będzie również przydatny: usuwa bowiem zmęczenie, zwiększa wydajność i pomaga przetrwać kanapową zimę w przyzwoitej kondycji zdrowotnej.

6. Poprawia stan włosów i skóry

Włosy. Czosnek sprawia, że ​​włosy są mocniejsze, szybciej rosną, a nawet stymuluje porost nowych włosów, ponieważ pobudza mieszki włosowe.

Aby osiągnąć ten efekt, należy go nałożyć na skórę głowy. Na szczęście, producenci kosmetyków nauczyli się wytwarzać olejek czosnkowy do włosów bezwonny.

Skóra. Fibroblasty (komórki odpowiedzialne za odnowę skóry) reagują pozytywnie na działanie czosnku. Wystarczy zjeść 2 ząbki czosnku dziennie, aby rozpocząć produkcję naturalnego kolagenu i elastyny.

Ochrona przed słońcem. Składniki zawarte w czosnku chronią przed fotostarzeniem. Promienie słoneczne nie wysuszą skóry, jeśli zjesz (trochę) więcej czosnku.

7. Pozytywnie wpływa na zęby i dziąsła

Ze względu na właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne czosnek jest dobry dla jamy ustnej i czających się w niej infekcji.

Zabija szkodliwe mikroby, które powodują tworzenie się osadów i koi zapalenie dziąseł. Zmniejsza też ryzyko próchnicy zębów. Jeśli jesz regularnie czosnek, rzadziej będziesz bywać u dentysty.

8. Pomaga chudnąć

Dla tych, którzy walczą z nadwagą, czosnek jest również bardzo przydatny, a oto dlaczego:

W wyniku złożonych reakcji chemicznych ajoen aktywuje specjalne enzymy we krwi i niszczy złogi tłuszczu. Przy niezrównoważonej diecie czosnek blokuje szybki przyrost masy ciała. Nadmiar kalorii, który trafia do organizmu przy złym odżywianiu, spala się i nie odkłada.

Przeciwwskazania

Jednak nawet taka wartościowa roślina jak czosnek ma przeciwwskazania. W niektórych przypadkach czosnek może być niebezpieczny:

Lekarze nie zalecają jedzenia dużej ilości czosnku podczas ciąży i karmienia piersią, a także dzieciom poniżej 7 roku życia, które powinny spożywać go z umiarem.

Na 2 tygodnie przed planowanymi operacjami czosnku nie należy jeść wcale, ponieważ rozrzedza krew i może zwiększyć krwawienie.

Po nałożeniu na skórę, czosnek i produkty na jego bazie, mogą powodować zmiany przypominające oparzenia.

Spożywanie czosnku najlepiej skonsultuj z lekarzem.

Czosnek to trucizna dla zwierząt. Szczególnie dla kotów i ras psów japońskich (Akita-inu, Shiba-inu).

Lekarze twierdzą, że zdrowa osoba może bez obaw spożywać do 4 ząbków czosnku dziennie.

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
Źródło i Fotografie: otozh.com.ua

To lepsze niż ciasto: 15-minutowe plastry waflowe bez pieczenia, wyglądają niesamowicie! A jak smakują!

Sprawdzona receptura, która odbuduje stawy!