Na letnie upały nie ma nic lepszego niż orzeźwiający chłodnik. Zdrowy, pyszny i pożywny

Chłodnik to najpiękniejsza zupa na świecie. Kolorowa, zdrowa i pożywna. Wygląda apetycznie i nawet dzieci ją lubią.

Jest bombą witaminową, ponieważ wszystko jest świeże i nie traci wartości w gotowaniu. A przy tym pełna wartości odżywczych i sycąca. Na gorący dzień trudno o lepszą propozycję na obiad.

Do przyrządzenia chłodniku potrzebujesz:

  • 400g kefiru
  • 400g jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki świeżego soku z buraków
  • 2 ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka na twardo

Wykonanie:


Ogórki i rzodkiewki pokrój w kostkę. Koperek i szczypiorek posiekaj na drobno. W misce wymieszaj kefir, jogurt i sok z buraków. Dodaj przygotowane wcześniej warzywa i zioła. Przypraw całość solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.

Smacznego!