w

Znudziły mi się puree i frytki. Teraz robię ziemniaki w stylu francuskim

Ziemniaki to nie tylko puree czy frytki. Można też podać je zupełnie.

Francuzi zawsze lubili wyrafinowanie, więc wymyślili danie o nazwie „Boulanger”.

To delikatna zapiekanka ziemniaczana, która dosłownie rozpływa się w ustach. A dzięki ułożeniu danie wygląda jak kwiat.

Składniki:

Aby przygotować pyszne ziemniaki w stylu francuskim, potrzebujesz:

– kilogram ziemniaków.

– 2 cebule.

– 60 gramów masła.

– 400 mililitrów mleka.

– sól i pieprz do smaku.

Jak widać, lista składników jest krótka i składa się wyłącznie z prostych i dostępnych produktów.

Przygotowanie:

1. Na początek musisz obrać ziemniaki i pokroić je w cienkie plasterki. Aby uzyskać tę samą grubość, najlepiej użyć specjalnej tarki.

2. Drugim krokiem jest nasmarowanie naczynia do pieczenia olejem. Następnie ułóż plastry ziemniaków. Pokrój cebulę i posyp cienką warstwą na pierwszej warstwie ziemniaków.

3. Ziemniaki i cebulę układaj naprzemiennie, aż do wyczerpania składników. Pamiętaj, aby każdą warstwę posypać solą i pieprzem. Poświęć trocęę więcej uwagi ostatniej warstwie, pięknie układając plastry ziemniaków, w formę, która będzie przypominała kwiat, jak na głównym zdjęciu.

4. Następnie podgrzej mleko i zalej zapiekankę. Mleko powinno sięgać szczytu ziemniaków.

5. Nasmaruj górną warstwę stopionym masłem. Wtedy ziemniaki nie będą się palić i będą miały złotobrązowy odcień.

6. Przykryj pokrywką. Włóż naczynie do rozgrzanego piekarnika (do 200 stopni) i piecz przez pół godziny. Następnie zdejmij pokrywkę, obniż temperaturę do 180 stopni i trzymaj ziemniaki w piekarniku przez kolejne 15 minut. Pyszna zapiekanka gotowa!

Nawet przy braku mięsa danie jest bardzo satysfakcjonujące. I ma lekki, kremowy smak.

I kilka cennych wskazówek.

Jeśli chcesz, aby zapiekanka ziemniaczana była bardziej pikantna i miała bogatszy smak, dodaj nie tylko cebulę, ale także posiekany czosnek, pora i boczek między warstwy ziemniaków.

A gotowy Boulanger będzie miał jeszcze bogatszy smak, jeśli posypiesz go startym twardym serem i posiekanymi ziołami, ale pamiętaj że dopiero na sam koniec!

Źródło i Fotografie: intermarium.news