Ziemniaki to nie tylko puree czy frytki. Można też podać je zupełnie.
Francuzi zawsze lubili wyrafinowanie, więc wymyślili danie o nazwie „Boulanger”.
To delikatna zapiekanka ziemniaczana, która dosłownie rozpływa się w ustach. A dzięki ułożeniu danie wygląda jak kwiat.
Składniki:
Aby przygotować pyszne ziemniaki w stylu francuskim, potrzebujesz:
– kilogram ziemniaków.
– 2 cebule.
– 60 gramów masła.
– 400 mililitrów mleka.
– sól i pieprz do smaku.
Jak widać, lista składników jest krótka i składa się wyłącznie z prostych i dostępnych produktów.
Przygotowanie:
1. Na początek musisz obrać ziemniaki i pokroić je w cienkie plasterki. Aby uzyskać tę samą grubość, najlepiej użyć specjalnej tarki.
2. Drugim krokiem jest nasmarowanie naczynia do pieczenia olejem. Następnie ułóż plastry ziemniaków. Pokrój cebulę i posyp cienką warstwą na pierwszej warstwie ziemniaków.
3. Ziemniaki i cebulę układaj naprzemiennie, aż do wyczerpania składników. Pamiętaj, aby każdą warstwę posypać solą i pieprzem. Poświęć trocęę więcej uwagi ostatniej warstwie, pięknie układając plastry ziemniaków, w formę, która będzie przypominała kwiat, jak na głównym zdjęciu.
4. Następnie podgrzej mleko i zalej zapiekankę. Mleko powinno sięgać szczytu ziemniaków.
5. Nasmaruj górną warstwę stopionym masłem. Wtedy ziemniaki nie będą się palić i będą miały złotobrązowy odcień.
6. Przykryj pokrywką. Włóż naczynie do rozgrzanego piekarnika (do 200 stopni) i piecz przez pół godziny. Następnie zdejmij pokrywkę, obniż temperaturę do 180 stopni i trzymaj ziemniaki w piekarniku przez kolejne 15 minut. Pyszna zapiekanka gotowa!
Nawet przy braku mięsa danie jest bardzo satysfakcjonujące. I ma lekki, kremowy smak.
I kilka cennych wskazówek.
Jeśli chcesz, aby zapiekanka ziemniaczana była bardziej pikantna i miała bogatszy smak, dodaj nie tylko cebulę, ale także posiekany czosnek, pora i boczek między warstwy ziemniaków.
A gotowy Boulanger będzie miał jeszcze bogatszy smak, jeśli posypiesz go startym twardym serem i posiekanymi ziołami, ale pamiętaj że dopiero na sam koniec!