Wszyscy wiemy, jak ważny jest poranny posiłek.
Śniadanie daje nam energię i siłę do produktywnej pracy. Jednak nie zawsze mamy czas, by zjeść coś zdrowego i pożywnego.
Przygotowanie tego pysznego, domowego sera wymaga tylko trochę czasu wieczorem. Dziś mamy dla Was genialny przepis!
Jak przygotować ser w domu
Składniki:
- 1 l jogurtu naturalnego
- 1 l mleka
- 6 jaj
- 4 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
- szczypta kminku
- 1 ząbek czosnku
- zielenina według uznania: koper, kolendra, szczypiorek
Przygotowanie:
1. Wlej mleko i jogurt do rondla i postaw na ogniu, podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. W międzyczasie wymieszaj jajka z solą i gdy kefir z mlekiem będzie już gorący, dodaj jaja i mieszaj aż do oddzielania serwatki.
2. Następnie wyłącz ogień i pozostaw mieszaninę do ostygnięcia na około 2 minuty.
3. Weź durszlak, włóż go gazą złożona na dwie warstwy i wyłóż ser.
4. Dodaj przyprawy i dodatki.
4. Wymieszaj, rozprowadź masę łyżką, zbierz gazę i uformuj kształt, zwiąż na węzeł, możesz postawić na niej talerz i docisnąć słoikiem z wodą. Zostaw.
5. Gdy z serwatki odpłynie nadmiar wilgoci zdejmij gazę i umieść ser na talerzu. Wstaw ser do lodówki na noc, a rano masz pyszny ser na śniadanie.