Zapalenie stawów jest często leczone objawowo.
Warto wówczas omówić z lekarzem także alternatywne, domowe środki, które mogą wesprzeć odbudowę chrząstki stawowej i złagodzić stany zapalne pod warunkiem, że nie osłabią działania zażywanych farmaceutyków.
Aby leczenie było skuteczne:
• Rozważ aktywność fizyczną odpowiednią do swojego stanu.
• Utrzymuj wagę, aby zmniejszyć eksploatację stawów.
• Stosuj zbilansowaną i zasadową dietę.
Oto kilka ziół, które możesz przyjmować jako herbatę ziołową w leczeniu zapalenia stawów. Najlepiej przyjmować 2 lub 3 filiżanki dziennie przez co najmniej 3 miesiące.
Sarsaparilla (kolcorośl):
Jest to doskonała roślina do walki z artretyzmem. Dzięki zawartości saponin ma właściwości moczopędne i pomaga w leczeniu reumatyzmu, choroby zwyrodnieniowej stawów i dny moczanowej poprzez poprawę ruchomości stawów i zmniejszenie bólu.
Ważne jest, aby pamiętać, że tylko korzenie i liście mogą być spożywane i mają korzyści terapeutyczne. Owoce (małe czerwone kulki) są trujące.
Zaleca się nie przekraczać dawek przepisanych przez fitoterapeutę, ponieważ przyjmowanie dużych dawek może powodować nudności lub problemy z wątrobą.
Zielona herbata:
Jest bogata w przeciwutleniacze i flawonoidy. Zielona herbata pomaga zwalczać stany stawów. Dlatego spożywany codziennie zapobiega wystąpieniu tej choroby zwyrodnieniowej.
W przypadku anemii wskazane jest spożywanie zielonej herbaty miedzy posiłkami, ponieważ utrudnia ona organizmowi przyswajanie żelaza.
Skrzyp polny:
Ta roślina ma bardzo przydatne właściwości w walce z zapaleniem stawów. Jego właściwości moczopędne zwalczają nadmiar płynów spowodowany stanem zapalnym. Umożliwia również remineralizację kości, leczenie reumatyzmu i choroby zwyrodnieniowej stawów, a także przyspiesza gojenie złamań. Wysoka zawartość potasu i magnezu sprawia, że jest doskonała dla zdrowia.
Nie jest przeznaczony do stosowania u dzieci lub kobiet w ciąży z problemami z nerkami lub sercem.
Kurkuma:
Kurkuma ma właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i przeciwdepresyjne. Jednak jej główną właściwością jest działanie przeciwzapalne. Z tego powodu jest idealny do zwalczania zapalenia stawów i wszelkiego rodzaju bólu stawów.
Możesz wybierać między spożywaniem jej w postaci naparu lub jako dodatek do potraw. Jeśli jednak zdecydujesz się dodać kurkumę do swoich potraw, pamiętaj, że ma ona dość szczególny aromat i bardzo mocno zabarwia inne potrawy na żółto. Zawsze stosuj jednocześnie pieprz cayenne do kurkumy!
Spożycie kurkumy jest bezwzględnie przeciwwskazane w przypadku niedrożności dróg żółciowych.