Niewielu jest chyba ludzi, którzy nie lubią pomidorów. I nawet nie wiecie jak to dobrze, bo to właśnie one ratują wielu z nas przed całkowitą dewitaminizacją.
Bo prawda jest taka, że dieta typowego Kowalskiego nie bilansuje zapotrzebowania na składniki mineralne i witaminy. Nie żałujcie więc sobie przynajmniej tego popularnego owocu jakim jest przebogaty w wartości odżywcze pomidor.
A jeśli brakuje Wam pomysłów na pomidory, to mamy dla Was proste, ale wyjątkowe w smaku danie. Pomidory smakują w nim jeszcze lepiej niż gdziekolwiek indziej.
Składniki:
• pomidory 500 gr
• Cebula 150 gr
• Olej 4 łyżki. l.
na marynatę:
• Olej roślinny 4 łyżki
• Sok z cytryny 2 łyżki
• bazylia 1 łyżeczka
• miód 1 łyżeczka
• czosnek 3 ząbki
• sól dla smaku
• Zmielony czerwony pieprz do smaku
• Im więcej pieprzu dodasz, tym ostrzejsza będzie nasza przekąska.
Przygotowujemy:
Pokrój pomidory w plasterki, cebulę w pół-pierścienie.
Umieść wszystko w głębokiej misce warstwami, najpierw pomidory, cebulę na wierzchu. Teraz wymieszaj wszystkie przyprawy z miodem. Nie będzie w ogóle wyczuwalny w gotowej potrawie.
Wlej mieszankę pomidorów, niech puszczą sok i się zamarynują.
Przykryj pokrywką i przechowuj w lodówce przez dwa dni.
Żadna sałatka nie jest równa tej przekąsce. Nasza rodzina czeka na sezon pomidorów, aby móc nacieszyć sie tym niesamowitym smakiem!
Smacznego!