Zakrzepica i zatorowość są związane z zablokowaniem naczyń krwionośnych, co może prowadzić do śmierci.
Podczas gdy zakrzepica występuje w żyłach i tętnicach, zator jest w rzeczywistości migracją zakrzepu krwi. Wiele osób jest zagrożonych, szczególnie tych, które mają żylaki.
Co możesz zrobić, aby zapobiec temu poważnemu problemowi? Oczywiście nie można w 100% uniknąć tych zaburzeń, ale można zmniejszyć ryzyko, prowadząc zdrowy tryb życia.
Każdy może zmienić swoje nawyki, swój styl życia. Jeśli masz dziedziczną skłonność do zakrzepicy, czas zająć się sobą, krytycznie przeanalizować dietę i prowadzić bardziej aktywny tryb życia.
Dzisiaj chcemy Ci powiedzieć nieco więcej na ten ważny temat i zaoferować wspaniałe jedzenie, które powinno znaleźć się w Twojej diecie.
Dlaczego występuje zakrzepica i zatorowość?
Nie ma jednego źródła tych zaburzeń. Oba oparte są na różnych czynnikach, które są zwykle związane ze stylem życia, czynnikami genetycznymi i innymi chorobami towarzyszącymi:
• wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów
• siedzący tryb życia
• pigułki antykoncepcyjne lub hormony estrogenowe (szczególnie u kobiet, które palą)
• ciąża
• otyłość
• problemy z sercem lub nerkami
• genetyczne predyspozycje
Jak widać, wielu z tych czynników ryzyka nie można uniknąć. Ale to, że jesteś w ciąży lub masz wysoki poziom cholesterolu, nie oznacza jeszcze, że masz skrzepy krwi.
Jesteś w grupie ryzyka, ale to nie jest przyczyna ani skutek.
Dowiedzmy się zatem, czym różni się zakrzepica od zatorowości:
Zakrzepica to nagromadzenie krwi w żyłach lub tętnicach z powodu krzepnięcia, zmiany w naczyniu krwionośnym lub uszkodzenia ściany tętnicy.
Zator może być wynikiem zakrzepicy lub nagromadzenia tłuszczu, płynu owodniowego, a nawet dwutlenku węgla (w przypadku osób nurkujących). Zator jest zablokowaniem tętnic w dowolnej części ciała, na przykład w płucach.
Jakie pokarmy mogą pomóc w zapobieganiu zakrzepicy i udarowi mózgu?
1. Cytryna
Wiele razy opowiadaliśmy o korzyściach płynących z cytryn. Zdajesz sobie sprawę, że to świetny sposób na wzmocnienie układu odpornościowego, usuwanie toksyn i zwalczanie wolnych rodników. Ale czy wiesz, że cytryny mogą być bardzo potężne w poprawie krążenia krwi i zwiększenia produkcji czerwonych krwinek?
Pij codziennie wodę z sokiem z cytryny lub dodaj trochę soku do sałatek.
2. Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek jest naturalnym bogactwem kwasów tłuszczowych omega-6, które są idealne do obniżania złego cholesterolu (LDL) we krwi. Dzięki oliwie z oliwek możesz zachować elastyczność tętnic i zmniejszyć gromadzenie się płytek, co może utrudniać przepływ krwi i zwiększać ryzyko zakrzepicy.
3. Awokado
Awokado może być nawet bardziej przydatne niż oliwa z oliwek. Spróbuj zjeść pół awokado trzy razy w tygodniu na śniadanie. Twoje tętnice będą Ci wdzięczne.
4. Ząbek czosnku codziennie
Jedz ząbek czosnku przynajmniej raz dziennie. Czosnek jest bogaty w allicynę – enzym, który dba o zdrowie serca i układu odpornościowego, a także ma działanie przeciwzakrzepowe, które stymuluje przepływ krwi.
5. Seler naciowy
Seler jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy i fitoelementy regulujące ciśnienie krwi. To warzywo pomaga również obniżyć poziom kortyzolu (hormonu stresu) we krwi, co może mieć istotny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Jeśli jesz seler regularnie na surowo lub w postaci soku, będziesz miał czystsze i bardziej elastyczne tętnice.
6. Sok żurawinowy
Jedną z najlepszych naturalnych opcji aby poprawić krążenie krwi jest żurawina. Dzięki działaniu przeciwkrzepliwemu tej jagody poprawisz krążenie krwi. Pij sok żurawinowy i jedz suszone lub nawet mrożone owoce żurawiny po zakończeniu sezonu.
7. Marchewka
Jest przyjemna w smaku i pasuje do wszystkiego. Przydaje się również, gdy chodzi o zapobieganie zakrzepicy i zatorowości. Jest doskonałym źródłem beta-karotenu – substancji, która zmniejsza prawdopodobieństwo zawałów serca i równoważy poziom cholesterolu.
Warto zwiększyć spożycie tych siedmiu produktów. Ten wysiłek jest warty Twojego zdrowia.