Tych terminów nie można przegapić. Kalendarz wysiewu i sadzenia warzyw

Każdego roku większość ogrodników zadaje sobie pytanie kiedy jest ten właściwy moment na wysiewanie nasion.

Jeśli zrobimy to zbyt późno, zbiory także będą opóźnione, większym jednak problemem jest wysianie zbyt wcześnie, ponieważ wówczas istnieje ryzyko, że w ogóle nie otrzymamy plonów. Dlatego najlepiej jest wysiać nasiona do rozsad w pomieszczeniu, a potem, gdy warunki na zewnątrz będą już odpowiednie, przepikować je do gleby.

Podejmując prace przygotowawcze do wysiewania warzyw musimy pamiętać o przestrzeganiu pewnych zasad.

Główną zasadą, której należy przestrzegać, jest nie sadzenie sadzonek w zimnym podłożu. Dopóki temperatura gleby nie osiągnie + 9-10 stopni nie zaczynamy sadzić.

Warzywa, które wysiewa się lub sadzi najwcześniej w ostatnich dniach lutego lub początkiem marca są: marchew, pietruszka, koperek, rzodkiew, cebula, czosnek, zielona cebula ozima, groszek, szpinak, sałata, chrzan.

Nasiona muszą być zdrowe, a warstwy gleby przykryć należy warstwą obornika, niezbyt grubą, aby warzywa mogły kiełkować.

10-20 marca: ziemniaki wczesne, sałata głowiasta, szczaw: 20-30 marca: wczesne odmiany kapusty.

Również w marcu siejemy do doniczek wczesne odmiany upraw polowych (pomidory, papryka, bakłażany).

W drugiej połowie miesiąca do doniczek wysiewa się ogórki. Również w marcu warto przeprowadzić dezynfekcję grządek polowych i szklarniowych formaliną lub siarczanem miedzi.

Warzywa wysiewane lub sadzone w okresie kwietnia: rzodkiewki letnie, cukinia, ziemniaki wczesne, szpinak, papryka i sadzonki, koperek, odmiany kapusty do wczesnej produkcji;

w połowie kwietnia: dynie, melon, arbuz, szpinak, kukurydza, koperek, sadzone odmiany kapusty do produkcji półwczesnej, sadzenie pomidorów i papryki.

koniec kwietnia: buraki, fasola.

Do połowy kwietnia można sadzić w ogrodzie:

– korzenie (marchew, pietruszka, pasternak) w rzędach w odległości 25 cm; sałata, szpinak, późne odmiany grochu, buraki i nasiona cebuli, od połowy kwietnia początek: sadzenie kapusty, jarmużu i kalafiora;

– Siew wstępnie porośniętych ziemniaków w odległości 70 cm między rzędami, a z kolei między gniazdami 30-40 cm na głębokości 10 cm, siew fasoli, ogórka, melona i cukinii, buraki można jeszcze siać co 30 cm między rzędami,

Seler sadzimy w odległości 40 cm między rzędami.

Warzywa wysiewane lub sadzone w pierwszej połowie maja: ogórki, fasola, kukurydza cukrowa, papryka sadzona, pomidory i bakłażan;

W drugiej połowie maja: kapusta sadzona do produkcji letniej, jarmuż, ogórki, cykoria, kukurydza cukrowa, koperek, fasolka szparagowa.

Warzywa siane lub sadzone w okresie do połowy czerwca: ogórki, cykoria, kukurydza cukrowa, koper, fasolka szparagowa

20-30 czerwca: kapusta jesienna, buraki, ogórki, ziemniaki jesienne, fasolka szparagowa, koperek.

Jeśli nie udało Ci się zakończyć sadzenia sadzonek warzyw w maju, masz czas tylko do początku czerwca, aby posadzić sadzonki pomidorów, papryki i bakłażana.

Kalafior, kapusta jesienna, kapusta czerwona, brukselka i brokuły sadzi się na glebach nawożonych nawozem organicznym.

Kolejne uprawy można stosować na poletkach po cebuli zielonej, sałacie, szpinaku, groszku.

Aby założyć drugi plon, musisz oczyścić ziemię z resztek roślinnych, wykopać rośliny i wyrównać glebę.

Możesz tak uprawiać fasolę, jesienne rzodkiewki, jesienne ogórki.

Warzywa wysiewane lub sadzone w okresie 1-10 lipca: buraki, ziemniaki jesienne, kapusta sadzona do produkcji jesiennej, fasolka szparagowa, koperek.

10-20 lipca: buraki, ogórki, fasolka szparagowa, koperek: 20-30 lipca: rzodkiewka ozima, szpinak, koperek.

Pomidory, które zaczynają gnić, można uratować, regularnie obrywając liście i usuwając zgniłe owoce.

Warzywa wysiewane lub sadzone w dniach 1-10 sierpnia: rzodkiewka, szpinak, koperek;

10-20 sierpnia: szpinak, szczaw;

20-30 sierpnia: zielona cebula zimowa, sałatka zimowa, szpinak, szczaw.

Na zwolnionych grządkach można siać szpinak, marchewkę i pietruszkę do produkcji wiosennej.

Warzywa, które wysiewa się lub sadzi od 1 do 10 września: zielona cebula, sałata zimowa, szczaw;

10-20 września: szpinak, szczaw; 20-30 września: szpinak.

Również we wrześniu zbiera się nasiona na wiosnę. Do pomidorów wybieraj owoce duże, charakterystyczne dla danej odmiany, zdrowe, dobrze dojrzałe.

Wyciśnij nasiona pomidorów do słoiczka, dolej trochę wody i odstaw. Raz dziennie mieszaj i wyrzucaj nasiona, które wypłyną na powierzchnię. W może sfermentować i wydzielać brzydki zapach, dlatego zakręć słoiczek nakrętką. Po tygodniu wylej na sitko i wypłucz.
Wysusz na talerzyku nasiona rozłożone tak by się nie posklejały, przechowuj szczelnie zamknięte, może to być słoiczek szklany, plastikowy lub np. papierowa koperta.

Warzywa wysiewane lub sadzone w okresie od 1 do 10 października: szpinak do produkcji wczesnowiosennej;

Nie zapomnij! Aby mieć świeże warzywa wczesną wiosną, jesienią posadź szczypiorek, czosnek, sałatę, szpinak, rośliny, które dobrze znoszą niskie temperatury!

Warzywa, które wysiewa się lub sadzi w dniach 1-10 listopada: marchew, pietruszka, cebula, czosnek, groszek, kłącza chrzanu.

Źródło: stiriactuale.net, Miniatura wpisu: freepik.com

7 pokarmów zapobiegających zakrzepicy i udarowi. Koniecznie dodaj je do diety

To błogosławieństwo od Boga – ratuje przed bezsennością, chrapaniem, normalizuje ciśnienie i poziom cukru