Jak i kiedy sadzić warzywa w ogrodzie. Prawidłowy kalendarz do sadzenia sadzonek i nasion

Główną zasadą, której należy przestrzegać, jest nie sadzenie sadzonek w zimnym podłożu. Dopóki temperatura gleby nie osiągnie + 9-10 stopni nie zaczynamy sadzić.

Warzywa, które wysiewa się lub sadzi najwcześniej w ostatnich dniach lutego lub początkiem marca są: marchew, pietruszka, koperek, rzodkiew, cebula, czosnek, zielona cebula ozima, groszek, szpinak, sałata, chrzan.

Nasiona muszą być zdrowe, a warstwy gleby przykryć należy warstwą obornika, niezbyt grubą, aby warzywa mogły kiełkować.

10-20 marca: ziemniaki wczesne, sałata głowiasta, szczaw: 20-30 marca: wczesne odmiany kapusty.

Również w marcu siejemy do doniczek wczesne odmiany upraw polowych (pomidory, papryka, bakłażany).

W drugiej połowie miesiąca do doniczek wysiewa się ogórki. Również w marcu warto przeprowadzić dezynfekcję grządek polowych i szklarniowych formaliną lub siarczanem miedzi.

Warzywa wysiewane lub sadzone w okresie kwietnia: rzodkiewki letnie, cukinia, ziemniaki wczesne, szpinak, papryka i sadzonki, koperek, odmiany kapusty do wczesnej produkcji;

w połowie kwietnia: dynie, melon, arbuz, szpinak, kukurydza, koperek, sadzone odmiany kapusty do produkcji półwczesnej, sadzenie pomidorów i papryki.

koniec kwietnia: buraki, fasola.

Do połowy kwietnia można sadzić w ogrodzie:

– korzenie (marchew, pietruszka, pasternak) w rzędach w odległości 25 cm; sałata, szpinak, późne odmiany grochu, buraki i nasiona cebuli, od połowy kwietnia początek: sadzenie kapusty, jarmużu i kalafiora;

– Siew wstępnie porośniętych ziemniaków w odległości 70 cm między rzędami, a z kolei między gniazdami 30-40 cm na głębokości 10 cm, siew fasoli, ogórka, melona i cukinii, buraki można jeszcze siać co 30 cm między rzędami,

Seler sadzimy w odległości 40 cm między rzędami.

Warzywa wysiewane lub sadzone w pierwszej połowie maja: ogórki, fasola, kukurydza cukrowa, papryka sadzona, pomidory i bakłażan;

W drugiej połowie maja: kapusta sadzona do produkcji letniej, jarmuż, ogórki, cykoria, kukurydza cukrowa, koperek, fasolka szparagowa.

Warzywa siane lub sadzone w okresie do połowy czerwca: ogórki, cykoria, kukurydza cukrowa, koper, fasolka szparagowa

20-30 czerwca: kapusta jesienna, buraki, ogórki, ziemniaki jesienne, fasolka szparagowa, koperek.

Jeśli nie udało Ci się zakończyć sadzenia sadzonek warzyw w maju, masz czas tylko do początku czerwca, aby posadzić sadzonki pomidorów, papryki i bakłażana.

Kalafior, kapusta jesienna, kapusta czerwona, brukselka i brokuły sadzi się na glebach nawożonych nawozem organicznym.

Kolejne uprawy można stosować na poletkach po cebuli zielonej, sałacie, szpinaku, groszku.

Aby założyć drugi plon, musisz oczyścić ziemię z resztek roślinnych, wykopać rośliny i wyrównać glebę.

Możesz tak uprawiać fasolę, jesienne rzodkiewki, jesienne ogórki.

Warzywa wysiewane lub sadzone w okresie 1-10 lipca: buraki, ziemniaki jesienne, kapusta sadzona do produkcji jesiennej, fasolka szparagowa, koperek.

10-20 lipca: buraki, ogórki, fasolka szparagowa, koperek: 20-30 lipca: rzodkiewka ozima, szpinak, koperek.

Pomidory, które zaczynają gnić, można uratować, regularnie obrywając liście i usuwając zgniłe owoce.

Warzywa wysiewane lub sadzone w dniach 1-10 sierpnia: rzodkiewka, szpinak, koperek;

10-20 sierpnia: szpinak, szczaw;

20-30 sierpnia: zielona cebula zimowa, sałatka zimowa, szpinak, szczaw.

Na zwolnionych grządkach można siać szpinak, marchewkę i pietruszkę do produkcji wiosennej.

Warzywa, które wysiewa się lub sadzi od 1 do 10 września: zielona cebula, sałata zimowa, szczaw;

10-20 września: szpinak, szczaw; 20-30 września: szpinak.

Również we wrześniu zbiera się nasiona na wiosnę. Do pomidorów wybieraj owoce duże, charakterystyczne dla danej odmiany, zdrowe, dobrze dojrzałe.

Wyciśnij nasiona pomidorów do słoiczka, dolej trochę wody i odstaw. Raz dziennie mieszaj i wyrzucaj nasiona, które wypłyną na powierzchnię. W może sfermentować i wydzielać brzydki zapach, dlatego zakręć słoiczek nakrętką. Po tygodniu wylej na sitko i wypłucz.
Wysusz na talerzyku nasiona rozłożone tak by się nie posklejały, przechowuj szczelnie zamknięte, może to być słoiczek szklany, plastikowy lub np. papierowa koperta.

Warzywa wysiewane lub sadzone w okresie od 1 do 10 października: szpinak do produkcji wczesnowiosennej;

Nie zapomnij! Aby mieć świeże warzywa wczesną wiosną, jesienią posadź szczypiorek, czosnek, sałatę, szpinak, rośliny, które dobrze znoszą niskie temperatury!

Warzywa, które wysiewa się lub sadzi w dniach 1-10 listopada: marchew, pietruszka, cebula, czosnek, groszek, kłącza chrzanu.

Źródło: stiriactuale.net, Miniatura wpisu: freepik.com

Wstaw wszystko razem do piekarnika. Ciasto z wiśniami: smaczne, szybkie, ekonomiczne

Ta niezwykle prosta sztuczka pozwoli ci zasnąć w mniej niż minutę. Zapomnisz o bezsenności