Czarna rzepa (raphanus sativus var. niger ) czy inaczej mówiąc rzodkiew (czarna rzepa to potoczne określenie na czarną rzodkiew) zawiera wiele witamin i składników odżywczych, a jej regularne spożywanie może poprawić funkcjonowanie całego organizmu.
Ten cenny korzeń jest bogaty w sole mineralne, siarkę, witaminę C, A, PP, witaminy z grupy B oraz potas, magnez, żelazo, cynk, fosfor i wapń. Ma właściwości bakteriobójcze i regenerujące.
Zawarte w niej fitosterole i glikozydy działają przeczyszczająco, odkażająco i wzmacniają naczynia krwionośne.
Czarna rzodkiew jest polecana na dolegliwości układu moczowego (działa odkażająco i moczopędnie) wątrobowe oraz żołądkowe, ponieważ pobudza wydzielanie żółci oraz soku żołądkowego.
Ułatwia odkrztuszanie i podnosi odporność, dlatego jest polecana w chorobach górnych dróg oddechowych, szczególnie przebiegających z uporczywym kaszlem oraz profilaktycznie w okresie zachorowań na grypę. Sok z czarnej rzepy ma zastosowanie w leczeniu kamieni żółciowych i obniżaniu poziomu lipidów – badanie.
Dawniej czarna rzodkiew zaspokajała potrzeby żywnościowe ludności, potem została wyparta przez ziemniaki. Jest zdrowa, wartościowa odżywczo i niskokaloryczna.
Ma charakterystyczny intensywny smak. Świetnie więc sprawdza się jako składnik sałatek, surówek, kanapek. Nadaje się również do gotowania pieczenia czy smażenia.
Przydatne właściwości soku z czarnej rzodkwi:
• oczyszczanie krwi i naczyń;
• poprawa procesów trawiennych;
• normalizuje metabolizm;
• zmniejsza obrzęki i usuwa nadmiar płynów z organizmu;
• obniża poziomu cholesterolu i normalizuje poziomu cukru.
• działa wzmacniająco, bakteriobójczo i moczopędnie.
Oto kilka przepisów opartych na tym produkcie
Surowcem jest korzeń. Trzeba zdjąć z niego czarną skórkę, a biały miąższ zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Można użyc blendera, wyciskarki bądź sokowirówki.
Rzodkiew w cukrzycy
Składniki:
• 100 ml soku z czarnej rzodkwi;
• 100 g mielonych płatków owsianych;
• 1,2 litra wody pitnej.
Jak przygotować:
1. Wodę należy zagotować i zalać nią płatki owsiane. Parzyć przez 4 godziny, a następnie odcedzić.
2. Weź 200 ml naparu i wymieszaj z sokiem z rzodkwi.
3. Pij rano na pusty żołądek przez 1-2 tygodnie.
Środek leczniczy z rzodkwi i liści laurowych
Składniki:
• 120 ml soku z czarnej rzodkwi;
• 10 g liści laurowych;
• 100 ml wody pitnej.
Jak przygotować:
1. Liście laurowe należy zalać wrzącą wodą i szczelnie zamknąć. Zaparzać przez 1 godzinę, a następnie odcedzić.
2. Napar zmieszać z sokiem z rzodkwi. Należy wypić w ciągu dnia.
3. Stosować przez 7 dni.
Rzodkiew z sokiem z cytryny na obrzęki
Składniki:
• 200 g czarna rzodkiew;
• 40 ml soku z cytryny.
Jak przygotować:
1. Zmiel lub zetrzyj rzepę i wymieszaj z sokiem z cytryny.
2. Spożywaj 40 g mieszanki do 5 razy dziennie przez 7 dni.
Sok z czarnej rzodkwi z miodem
Składniki:
• 400 g czarnej rzodkwi;
• 40 ml miodu pszczelego.
Jak przygotować:
1. Rzodkiew zetrzyj na drobnej tarce, wyciśnij sok i wymieszaj z miodem.
2. Bierz 50-100 ml tej mieszanki do 5 razy dziennie przez 5 dni.
Czarna rzepa na włosy.
Czarna rzepa zasłynęła z niezwykłych właściwości pobudzających porost włosów. Kuracje przeprowadza się późną jesienią lub zimą. W skórę głowy wmasowuje się sok z czarnej rzodkwi. Zostawia się na godzinę a następnie myje głowę. Dzięki kuracji mozna zapobiec okresowemu osłabieniu i wypadaniu włosów i poprawić ich kondycję, która znacząco sie pogarsza w okresie jesienno zimowym.
Przeciwwskazania do spożywania rzepy i soku z rzepy.
Przeciwwskazaniem do jej spożywania są m.in. wrzody żołądka, uporczywe biegunki, zgaga.