Tymianek z miodem i cytryną – Przepis na kaszel, ból gardła i zapalenie oskrzeli

Tymianek jest znany od starożytności ze swoich właściwości zdrowotnych. Ma niepowtarzalny aromat, który nadaje potrawom wyjątkowy smak. Może służyć do przyprawiania mięsa, ryb, ziemniaków.

Znany również jako trawa cytrynowa, kadzidłowa, tymianek był używany od czasów starożytnych do celów leczniczych. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego i może osiągnąć wysokość 50 cm.

Oprócz szczególnego smaku, jaki oferuje potrawom, tymianek ma wiele właściwości zdrowotnych i jest stosowany w leczeniu wielu dolegliwości. Ta przyprawa zawiera substancje leczące infekcje gardła, krztusiec, ostre lub przewlekłe zapalenie oskrzeli. Jest dobrym środkiem wykrztuśnym, skutecznym przy przeziębieniu, grypie, astmie.

Istnieje wiele badań potwierdzających dobroczynne działanie tymianku, dlatego świetnie jest mieć go w domu, a nie tylko w okresie grypowym.

Tymianek z cytryną – przepis

3 łodygi tymianku ze świeżymi liśćmi lub 2 łodygi z suszonymi liśćmi
250 ml wody
miód i/lub sok z cytryny do smaku

Porcje: 1 porcja

Całkowity czas: 15 minut Czas zaparzania: 10 minut

Przygotowanie:

Zagotuj wodę.

Włóż łodygi tymianku do filiżanki i zalej gorącej wody.
Przykryj filiżankę i pozwól herbacie parzyć przez 10 minut, jeśli używasz zielonego tymianku lub 7 minut, jeśli używasz suszonej rośliny.

Wyjmij roślinę i przed spożyciem dodaj cytrynę. Możesz herbatkę dosłodzić odrobiną miodu. Można ją pić na ciepło lub na zimno, latem nawet z lodem.

Herbatę można przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.

Wskazówka: Aby uzyskać efekt i silniejszy na przeziębienie i grypę można dodać do herbaty i kilka kawałków cynamonu, połączenie smakowe jest cudowne.

Regularne spożywanie herbaty tymiankowej jest szczególnie korzystne dla zdrowia ze względu na bogactwo tego napoju w przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Maksymalna zalecana ilość do wypicia to 2 do 4 filiżanek dziennie.

Efekty uboczne

Generalnie nie ma przeciwwskazań do spożywania tego napoju w zalecanych ilościach, jednak w rzadkich przypadkach część osób może mieć alergię na tymianek. Kobiety w ciąży również nie powinny spożywać tymianku, ponieważ wykazano, że mają aktywność poronną.

Przepis babci na naleśniki mleczne z wrzącą wodą i tajnym składnikiem: zawsze się udają!

Starsza kobieta codziennie jadła 1 awokado! Miesiąc później zauważyła to…