Syrop imbirowy z miodem i kurkumą leczy nawet najgorszy kaszel i oczyszcza płuca w 1 noc: oto przepis!

Jesteś chory, kaszlesz? Szybko przygotuj syrop imbirowy. Dzięki niemu szybko się rozgrzejesz i zabijesz wszystkie zarazki wywołujące przeziębienia.

Ten przepis jest wypróbowany, przetestowany i łatwy do przygotowania. Zrobisz to w kilka minut i będzie Ci służyć przez całą zimę.

Ten przepis jest cudowny, ponieważ może zatrzymać chorobę zaraz po pierwszych objawach. Leczy kaszel, oczyszcza płuca i oskrzela ze śluzu oraz łagodzi objawy przeziębienia. Zażyj w ciągu dnia, przed snem i rano poczujesz ulgę!

Efekty syropu imbirowego z miodem i kurkumą

Grypa, nieżyt nosa, ból gardła – dzięki zawartości witamin i innych ważnych składników odżywczych imbir jest idealnym pomocnikiem w przypadku grypy, nieżytu nosa, bólu gardła i gorączki. Herbatę imbirową można kupić w aptece, ale lepiej zrobić domową.

Poprawia ukrwienie i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia – imbir rozszerza naczynia krwionośne, rozrzedza krew, a tym samym wspomaga ukrwienie całego organizmu. Jest również pomocny w przypadku zimnych dłoni lub stóp. Rozluźnia naczynia krwionośne i rozgrzewa całe kończyny.

Wspomaga odporność – wszystkie witaminy, olejki eteryczne i inne substancje w naturalny sposób wzmacniają układ odpornościowy, chroniąc go przed różnymi chorobami

Poprawia trawienie – pozytywnie wpływa na pracę żołądka i jelit. Wspomaga prawidłowe opróżnianie, eliminując tym samym zaparcia. Pomaga również przy biegunkach, gdzie skutecznie usuwa wirusy z jelit.

Odtruwa organizm – usprawnia pracę wątroby, pomaga oczyścić organizm z toksyn. Posiada również substancje antyseptyczne i antybiotyczne.

Poprawia oddychanie i kaszel – imbir pomaga uwolnić śluz z dróg oddechowych, co pomaga przy grypie lub innym zapaleniu dróg oddechowych.

Syrop imbirowy – przepis

Potrzebujemy:

Kawałek korzenia imbiru o długości 4-5 cm – działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybiotykowe

Cytryna (najlepiej organiczna) – szereg antyoksydantów, zwłaszcza witamina C, które wzmacniają układ odpornościowy

Kilka łyżek miodu – działa przeciwwirusowo i bakteriobójczo

1/2 łyżeczki kurkumy – zostało naukowo udowodnione, że zawarte w niej składniki niszczą wirusy i działają przeciwzapalnie

Szklanka wrzącej wody

Przygotowanie:

Imbir obrać i pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka, wsypać kurkumę, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez około 5-10 minut.

Odstawić na bok i poczekać, aż ostygnie – jest to bardzo ważne, ponieważ wysokie temperatury zniszczyłyby większość witaminy C i składników aktywnych w miodzie.

Schłodzony napar przelej do szklanki i dodaj sok z cytryny i miód. Wymieszaj. Pij po łyżce lub dodaj go do herbaty (ale należy pamiętać, aby była schlodzona poniżej 70 stopni Celsjusza.

Aromatyczne i chrupiące racuchy mojej babci: prawdziwa przyjemność na jesienne dni i to raz, dwa!

Ten olejek to dar od Boga, moja babcia mawiała: ulecz oddech, ulecz rany, oczyść organizm!