Jesteś chory, kaszlesz? Szybko przygotuj syrop imbirowy. Dzięki niemu szybko się rozgrzejesz i zwalczysz zarazki wywołujące przeziębienie.
Syrop jest wypróbowany i łatwy do przygotowania. Zrobisz go w kilka minut.
Pomoże zatrzymać chorobę zaraz po pierwszych objawach. Łagodzi kaszel i przeziębienia, oczyszcza płuca i oskrzela z zalegającego śluzu.
Zażyj w ciągu dnia i przed snem, a rano poczujesz ulgę!
Działanie syropu imbirowego
Łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych – dzięki zawartości witamin i innych ważnych składników odżywczych imbir jest idealnym pomocnikiem w przypadku grypy, nieżytu nosa, bólu gardła, kaszlu i gorączki.
Poprawia ukrwienie i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia – imbir rozszerza naczynia krwionośne, rozrzedza krew, a tym samym wspomaga ukrwienie całego organizmu. Jest również pomocny w przypadku zimnych dłoni lub stóp. Rozluźnia naczynia krwionośne i rozgrzewa całe kończyny.
Wspomaga odporność – wszystkie witaminy, olejki eteryczne i inne substancje w naturalny sposób wzmacniają układ odpornościowy, chroniąc go przed różnymi chorobami
Poprawia trawienie – pozytywnie wpływa na pracę żołądka i jelit. Wspomaga prawidłowe wypróżnianie, eliminując tym samym zaparcia. Pomaga również przy biegunkach, gdzie skutecznie usuwa wirusy z jelit.
Odtruwa organizm – usprawnia pracę wątroby, pomaga oczyścić organizm z toksyn. Posiada również substancje antyseptyczne i antybiotyczne.
Syrop imbirowy – przepis
Potrzebujemy:
- Kawałek korzenia imbiru o długości 4-5 cm – działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybiotykowe
- Cytryna (najlepiej organiczna) – szereg antyoksydantów, zwłaszcza witamina C, które wzmacniają układ odpornościowy
- Kilka łyżek miodu – działa przeciwwirusowo i bakteriobójczo
- 1/2 łyżeczki kurkumy – zostało naukowo udowodnione, że zawarte w niej składniki niszczą wirusy i działają przeciwzapalnie
- Szklanka wrzącej wody
Przygotowanie:
Imbir obrać i pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka, wsypać kurkumę, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez około 5-10 minut.
Odstawić na bok i poczekać, aż ostygnie – jest to bardzo ważne, ponieważ wysokie temperatury zniszczyłyby większość witaminy C i składników aktywnych w miodzie.
Schłodzony napar przelej do szklanki i dodaj sok z cytryny i miód. Wymieszaj. Pij 3 razy dziennie po łyżce lub dodawaj do herbaty. Należy pamiętać, aby była schłodzona poniżej 70 stopni Celsjusza.