w

Chrupiący przysmak, który czyni cuda dla Twojego zdrowia

Przy zaledwie 10 kaloriach, seler cieszy się sławą jako pokarm niskokaloryczny zalecany przy dietach odchudzających.

Ale chrupiący seler ma tez wiele korzyści zdrowotnych, o których rzadko się wspomina. A to warzywo wypełnione przeciwutleniaczami może poprawić zarówno krótko, jak i długoterminowe zdrowie.

Może nie zapewnia najbardziej ekscytującego smaku, ale to, czego selerowi brakuje w smaku, z nawiązką rekompensuje wartości odżywcze.

Oto powody, dla których powinieneś rozważyć dodanie selera do swojej diety, a także kilka przepisów, które to ułatwią.

Zapobieganie stanom zapalnym i nowotworom

Seler zawiera związek roślinny zwany apigeniną, który w tradycyjnej medycynie chińskiej odgrywa rolę środka przeciwzapalnego, przeciwbakteryjnego, przeciwwirusowego i przeciwutleniającego.

Testy laboratoryjne wykazały, że apigenina może przyczyniać się do apoptozy, rodzaju zaprogramowanej śmierci komórki, co może być przydatne w leczeniu raka.

W 2015 roku badacze stwierdzili, że diety bogate w apigeninę i apigeninę zmniejszają ekspresję niektórych białek zapalnych. W ten sposób substancje te mogą zmniejszać stany zapalne i przywracać równowagę układu odpornościowego.

Seler zawiera flawonoid zwany luteoliną. Opublikowany w 2009 roku artykuł sugerował, że luteolina może mieć właściwości przeciwnowotworowe — może zapobiegać rozprzestrzenianiu się komórek rakowych i indukować śmierć komórek.

Ciśnienie krwi

Niektórzy praktykujący medycynę chińską stosują ekstrakty z selera i selera w celu obniżenia ciśnienia krwi.

W jednym badaniu oceniano wpływ ekstraktów z nasion selera na ciśnienie krwi u szczurów, które miały normalne ciśnienie krwi lub sztucznie wywołane nadciśnienie.

Hiperlipidemia

Hiperlipidemia odnosi się do wzrostu cząsteczek tłuszczowych we krwi. Często nie występują żadne objawy, ale zwiększa długoterminowe ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Badanie z 2014 roku na gryzoniach wykazało, że ekstrakt z selera obniżył poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL).

Tymczasem w przeglądzie Cochrane z 2016 r. zauważono, że osoby stosujące dietę bogatą w błonnik wydają się mieć niższy poziom cholesterolu całkowitego i LDL niż osoby spożywające mniej błonnika.

Neurogeneza

Apigenina może również stymulować neurogenezę, wzrost i rozwój komórek nerwowych.

W badaniu z 2009 r. naukowcy podali szczurom apigeninę i odkryli, że stymuluje ona wytwarzanie komórek nerwowych i poprawia zdolność uczenia się i zapamiętywania. Mówi się o zapobieganiu demencji i chorobie Alzheimera.

Seler ma działanie alkalizujące

Dzięki minerałom, takim jak magnez, żelazo i sód, seler może mieć neutralizujący na zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej.

Inne korzyści

Niektórzy badacze sugerują, że ekstrakty z selera mogą również zapobiegać:

• chorobom wątroby i żółtaczce
• niedrożności dróg moczowych
• dnie
• chorobom reumatycznym

Ponadto ludzie używają nasion selera do leczenia:

• zapalenia oskrzeli
• astmy
• łuszczycy i innych chorób skóry
• wymiotom
• gorączki

Zawartość odżywcza

Seler składa się głównie z wody, ale dostarcza również błonnika pokarmowego. Jedna łodyga selera, waży około 4 gramów, dostarcza około 0,1 g błonnika.

Oprócz apigeniny i luteoliny seler zawiera inne związki roślinne, które mają silne właściwości przeciwutleniające:

• selinen
• limonen
• kemferol
• kwas p-kumarowy

• Różnego rodzaju przeciwutleniacze pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek powodowanym przez wolne rodniki.

• Seler zawiera również niewielkie ilości witaminy K, kwasu foliowego, witaminy A, potasu i witaminy C.

Przepisy

Kremowa zupa selerowa

Delikatna i aromatyczna szybka zupa.

• 1/4 szklanki masła
• 1 mała żółta cebula, drobno posiekana
• 2 szklanki drobno posiekanego selera
• 1 duży ząbek czosnku
• 1/3 szklanki mąki
• 1 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
• 1 1/2 szklanki pełnego mleka
• 1 łyżeczka soli
• 1/2 łyżeczki cukru
• 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1. Roztop masło na średnim ogniu w garnku z grubym dnem. Usmaż cebulę, seler i czosnek, aż będą przezroczyste, przez około pięć do siedmiu minut. Dodaj mąkę i gotuj minutę.

2. Dodaj bulion drobiowy i mleko, mieszając do uzyskania gładkości. Zwiększ ogień, doprowadzając do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego, dodaj pozostałe składniki i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Dodaj sól do smaku.

Sałatka Z Selera Z Chrzanem i Korzeniem Selera

Prosty, ale pomysłowy przepis na sałatkę o ciekawym smaku.

• 1 średni korzeń selera
• 10 łodyg selera pokrojonych w cienkie plasterki
• 1/2 szklanki liści selera
• 1 szalotka pokrojona w cienkie plasterki
• 1 łyżka skórki z cytryny
• 1 łyżka chrzanu
• 1/2 szklanki oliwy z oliwek
• 3 łyżki świeżego soku z cytryny
• 1 szklanka natki pietruszki
• Sól do smaku
• świeży zmielony czarny pieprz szczypta

1. Pokrój korzeń selera na zapałki. Połącz korzeń selera z łodygami selera (pokrojonymi na plasterki), szalotką, skórką z cytryny i chrzanem.

• Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj do połączenia. Odstawić na około 10 minut. W międzyczasie wymieszaj olej i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.

Skrop warzywa, a następnie posyp liśćmi selera i pietruszką, wymieszaj.

Przeciwwskazania:

Seler może wywołać u niektórych osób ciężką reakcję alergiczną. Ponadto kobiety w ciąży powinny unikać suplementów z nasion selera, ponieważ mogą one powodować skurcze macicy.

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
Źródło: medicalnewstoday.com, healthline.com, webmd.com Miniatura wpisu: freepik.com