Przy zaledwie 10 kaloriach, seler cieszy się sławą jako pokarm niskokaloryczny zalecany przy dietach odchudzających.
Ale chrupiący seler ma tez wiele korzyści zdrowotnych, o których rzadko się wspomina. A to warzywo wypełnione przeciwutleniaczami może poprawić zarówno krótko, jak i długoterminowe zdrowie.
Może nie zapewnia najbardziej ekscytującego smaku, ale to, czego selerowi brakuje w smaku, z nawiązką rekompensuje wartości odżywcze.
Oto powody, dla których powinieneś rozważyć dodanie selera do swojej diety, a także kilka przepisów, które to ułatwią.
Zapobieganie stanom zapalnym i nowotworom
Seler zawiera związek roślinny zwany apigeniną, który w tradycyjnej medycynie chińskiej odgrywa rolę środka przeciwzapalnego, przeciwbakteryjnego, przeciwwirusowego i przeciwutleniającego.
Testy laboratoryjne wykazały, że apigenina może przyczyniać się do apoptozy, rodzaju zaprogramowanej śmierci komórki, co może być przydatne w leczeniu raka.
W 2015 roku badacze stwierdzili, że diety bogate w apigeninę i apigeninę zmniejszają ekspresję niektórych białek zapalnych. W ten sposób substancje te mogą zmniejszać stany zapalne i przywracać równowagę układu odpornościowego.
Seler zawiera flawonoid zwany luteoliną. Opublikowany w 2009 roku artykuł sugerował, że luteolina może mieć właściwości przeciwnowotworowe — może zapobiegać rozprzestrzenianiu się komórek rakowych i indukować śmierć komórek.
Ciśnienie krwi
Niektórzy praktykujący medycynę chińską stosują ekstrakty z selera i selera w celu obniżenia ciśnienia krwi.
W jednym badaniu oceniano wpływ ekstraktów z nasion selera na ciśnienie krwi u szczurów, które miały normalne ciśnienie krwi lub sztucznie wywołane nadciśnienie.
Hiperlipidemia
Hiperlipidemia odnosi się do wzrostu cząsteczek tłuszczowych we krwi. Często nie występują żadne objawy, ale zwiększa długoterminowe ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
Badanie z 2014 roku na gryzoniach wykazało, że ekstrakt z selera obniżył poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL).
Tymczasem w przeglądzie Cochrane z 2016 r. zauważono, że osoby stosujące dietę bogatą w błonnik wydają się mieć niższy poziom cholesterolu całkowitego i LDL niż osoby spożywające mniej błonnika.
Neurogeneza
Apigenina może również stymulować neurogenezę, wzrost i rozwój komórek nerwowych.
W badaniu z 2009 r. naukowcy podali szczurom apigeninę i odkryli, że stymuluje ona wytwarzanie komórek nerwowych i poprawia zdolność uczenia się i zapamiętywania. Mówi się o zapobieganiu demencji i chorobie Alzheimera.
Seler ma działanie alkalizujące
Dzięki minerałom, takim jak magnez, żelazo i sód, seler może mieć neutralizujący na zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej.
Inne korzyści
Niektórzy badacze sugerują, że ekstrakty z selera mogą również zapobiegać:
• chorobom wątroby i żółtaczce
• niedrożności dróg moczowych
• dnie
• chorobom reumatycznym
Ponadto ludzie używają nasion selera do leczenia:
• zapalenia oskrzeli
• astmy
• łuszczycy i innych chorób skóry
• wymiotom
• gorączki
Zawartość odżywcza
Seler składa się głównie z wody, ale dostarcza również błonnika pokarmowego. Jedna łodyga selera, waży około 4 gramów, dostarcza około 0,1 g błonnika.
Oprócz apigeniny i luteoliny seler zawiera inne związki roślinne, które mają silne właściwości przeciwutleniające:
• selinen
• limonen
• kemferol
• kwas p-kumarowy
• Różnego rodzaju przeciwutleniacze pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek powodowanym przez wolne rodniki.
• Seler zawiera również niewielkie ilości witaminy K, kwasu foliowego, witaminy A, potasu i witaminy C.
Przepisy
Kremowa zupa selerowa
Delikatna i aromatyczna szybka zupa.
• 1/4 szklanki masła
• 1 mała żółta cebula, drobno posiekana
• 2 szklanki drobno posiekanego selera
• 1 duży ząbek czosnku
• 1/3 szklanki mąki
• 1 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
• 1 1/2 szklanki pełnego mleka
• 1 łyżeczka soli
• 1/2 łyżeczki cukru
• 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1. Roztop masło na średnim ogniu w garnku z grubym dnem. Usmaż cebulę, seler i czosnek, aż będą przezroczyste, przez około pięć do siedmiu minut. Dodaj mąkę i gotuj minutę.
2. Dodaj bulion drobiowy i mleko, mieszając do uzyskania gładkości. Zwiększ ogień, doprowadzając do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego, dodaj pozostałe składniki i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Dodaj sól do smaku.
Sałatka Z Selera Z Chrzanem i Korzeniem Selera
Prosty, ale pomysłowy przepis na sałatkę o ciekawym smaku.
• 1 średni korzeń selera
• 10 łodyg selera pokrojonych w cienkie plasterki
• 1/2 szklanki liści selera
• 1 szalotka pokrojona w cienkie plasterki
• 1 łyżka skórki z cytryny
• 1 łyżka chrzanu
• 1/2 szklanki oliwy z oliwek
• 3 łyżki świeżego soku z cytryny
• 1 szklanka natki pietruszki
• Sól do smaku
• świeży zmielony czarny pieprz szczypta
1. Pokrój korzeń selera na zapałki. Połącz korzeń selera z łodygami selera (pokrojonymi na plasterki), szalotką, skórką z cytryny i chrzanem.
• Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj do połączenia. Odstawić na około 10 minut. W międzyczasie wymieszaj olej i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Skrop warzywa, a następnie posyp liśćmi selera i pietruszką, wymieszaj.
Przeciwwskazania:
Seler może wywołać u niektórych osób ciężką reakcję alergiczną. Ponadto kobiety w ciąży powinny unikać suplementów z nasion selera, ponieważ mogą one powodować skurcze macicy.