Ciasto okazuje się bardzo smaczne i bardzo łatwe do wykonania, więc spokojnie może konkurować z wieloma ciastami pieczonymi w piekarniku.
Pochodzi z przepisu I Love Cooks i jest genialnym rozwiązaniem gdy nagle zachciewa się coś słodkiego. Tylko nie róbcie zbyt często 😉
Składniki:
• 500 g mleka w proszku lub mieszanki dla niemowląt;
• 5 łyżek kakao (możesz dać więcej);
• 250 g miękkiego masła;
• szklanka wody;
• 6 łyżek cukru;
• 4 – 5 paczek herbatników.
Przygotowanie:
Ogólnie ciasto przypomina trochę ptasie mleczko.
1. Najpierw mieszamy mleko w proszku, kakao i masło, doprowadzając do jednolitej konsystencji (najpierw lepiej zmieszać cukier z
kakao, a potem dodać masło).
2. Następnie zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier (nie gotuj). Ostudź i dokładnie wymieszaj z mlekiem i ciastem maślanym. Konsystencja powinna być miękka, równomierna, bez grudek.
3. Bierzemy prostokątną formę, wyścielamy folią spożywczą i nakładamy na spód warstwę ciasteczek (między ciasteczkami
lepiej zostawić luzy, żeby masa mocowała ciasto lepiej) oraz warstwę masy.
4. Rób to, aż zabraknie Ci dostępnych składników. Wierzchnia warstwa oczywiście powinna być wykonana z masy.
5. Jeśli masz czas wstaw ciasto czekoladowe bez pieczenia do lodówki, aż całkowicie się zespoli. Po stwardnieniu możesz zrobić glazurę ze śmietany i skondensowanego gotowanego mleka i lub posypać cukrem pudrem.
To jest pyszne!