Robię to ciasto od lat, bo jest najprostszym ciastem do zrobienia, gdy ma się ochotę na coś szybkiego i bardzo smacznego.
Wychodzi wilgotne, puszyste, delikatne i miękkie. Pokochają je wszyscy, dla których smak czekoladowy jest tym czego oczekują od łakoci.
Babka czekoladowa przepis
Zacznij od włączenia piekarnika ustawionego na 180 stopni.
Składniki:
- mąka – 125 g
- cukier – 140 g
- kakao – 25 g
- sól – 0,5 łyżeczki
- soda – 0,5 łyżeczki
- jaja – 1 szt
- masło (stopione) – 30 g
- olej – 30 g
- mleko – 140 ml
- ocet jabłkowy – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sól, sodę.
Wszystko dobrze mieszamy. A potem dodajemy: jaja, masło (stopione), olej i mleko.
Po dokładnym wymieszaniu wszystkiego dodajemy łyżeczkę octu jabłkowego.
Foremkę o średnicy około 18 cm, trzeba wysmarować masłem, można też obsypać kakaem i wlać do niej masę na ciasto.
Wkładamy ciasto od razu do piekarnika. Nie można zwlekać. Pieczemy przez 35-45 minut, zależnie od piekarnika, sprawdzamy wykałaczką czy gotowe.
Ten zapach i smak, pychota. Smacznego!