Przepis na babkę czekoladową. Wszystko wymieszałam w 5 minut i wstawiłam do piekarnika

Robię to ciasto od lat, bo jest najprostszym ciastem do zrobienia, gdy ma się ochotę na coś szybkiego i bardzo smacznego.

Wychodzi wilgotne, puszyste, delikatne i miękkie. Pokochają je wszyscy, dla których smak czekoladowy jest tym czego oczekują od łakoci.

Babka czekoladowa przepis

Zacznij od włączenia piekarnika ustawionego na 180 stopni.

Składniki:

  • mąka – 125 g
  • cukier – 140 g
  • kakao – 25 g
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • soda – 0,5 łyżeczki
  • jaja – 1 szt
  • masło (stopione) – 30 g
  • olej – 30 g
  • mleko – 140 ml
  • ocet jabłkowy – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sól, sodę.

Wszystko dobrze mieszamy. A potem dodajemy: jaja, masło (stopione), olej i mleko.

Po dokładnym wymieszaniu wszystkiego dodajemy łyżeczkę octu jabłkowego.

Foremkę o średnicy około 18 cm, trzeba wysmarować masłem, można też obsypać kakaem i wlać do niej masę na ciasto.

Wkładamy ciasto od razu do piekarnika. Nie można zwlekać. Pieczemy przez 35-45 minut, zależnie od piekarnika, sprawdzamy wykałaczką czy gotowe.

Ten zapach i smak, pychota. Smacznego!

Źródło: zhyttia.com.ua

Rosół się nie skwasi jeśli nie popełnisz tego typowego błędu. Babcie o tym wiedziały

Gwiazda betlejemska – jak utrzymać świąteczną roślinę przy życiu przez cały rok?