Jak samodzielnie przygotować idealne podłoże pod sadzonki

Sadzonki pomidorów, papryki, bakłażanów, ogórków i kapusty będą silne, zdrowe, tylko wtedy gdy będą uprawiane na odpowiednim podłożu.

Przyszłe zbiory sadzonek zależą bezpośrednio od jakości gleby, w której są uprawiane. Nie ma uniwersalnej gleby odpowiedniej dla wszystkich roślin, ponieważ każda ma swoje wymagania co do składu mieszanki glebowej.

W sklepach możemy kupić gotowe podłoża, ale takie, które będzie naprawdę dobrej jakości na ogół wiąże się z niemałym wydatkiem.

Ogólne wymagania dla mieszanek glebowych

W zależności od uprawianej rośliny, mieszanka do sadzonek może składać się z różnych składników. Ale zawsze musi spełniać poniższe wymagania:

  • musi być żyzna, tj. musi zawierać wszystkie składniki odżywcze, których młoda roślina potrzebuje do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Zawartość składników musi być zbilansowana – oprócz materii organicznej w mieszance glebowej dla sadzonek muszą być obecne makro- i mikroelementy w formie dostępnej dla roślin;
  • struktura musi być lekka i luźna i przepuszczalna, aby korzenie roślin otrzymywały wystarczającą ilość powietrza;
  • mieszanka gleby dla sadzonek powinna dobrze wchłaniać i zatrzymywać wilgoć;
  • poziom kwasowości (pH) powinien mieścić się w przedziale 6,5-7,0 (tj. gleba powinna mieć odczyn obojętny);
  • nie może zawierać patogenów, nasion chwastów czy zarodników grzybów;
  • wysokiej jakości gleba do sadzonek musi być absolutnie pozbawiona zanieczyszczeń metalami ciężkimi, czy toksyn;

Jak przygotować glebę pod sadzonki

Za dobrą glebę uważa się taką, w której obecne są zarówno składniki organiczne, jak i nieorganiczne.

Jako składniki organiczne do mieszanki gleby możesz użyć:

  • ziemi darniowa (o ile zbierzemy ją z wyprzedzeniem – latem tniemy darń na kwadraty i układamy w stosy);
  • ziemia ogrodowa (pobierana bezpośrednio z grządek);
  • ziemia ogrodowa kupowana;
  • gleba liściasta (kompost powstały wyłącznie z opadłych liści);
  • humus;
  • gotowy kompost;
  • torf denny (torf wysoki jest zbyt kwaśny i nie nadaje się do sadzonek);
  • torf wysoki odkwaszony;
  • mech torfowiec;
  • łuska słonecznika;
  • sproszkowana skorupka jajka;
  • trociny;
  • włókno kokosowe;
  • popiół drzewny.

Nieorganiczne to:

  • piasek kwarcowy;
  • perlit (materiał przyjazny dla środowiska o neutralnym pH i niezawierający metali ciężkich);
  • wermikulit (porowaty, przyjazny dla środowiska materiał, zawiera niewielką ilość potasu, wapnia i magnezu);
  • hydrożel (polimer o dużej pojemności wilgoci);
  • ekspandowana glina;
  • wełna mineralna;

Mieszanka do wysiewów to na ogół torf z dodatkiem perlitu.

Mieszanka glebowa (gleba do rozsady) to mieszanka składników organicznych (torf, ziemia ogrodowa, kompost, kora drzewna, włókna kokosowe, nawozy organiczne itd.) z domieszką nieorganicznych (piasek, perlit, nawozy mineralne itd.).

Czego nie powinno być w mieszance gleby

Jeśli chcesz wyhodować wysokiej jakości sadzonki, do podłoża nie mogą trafić aktywnie rozkładające się składniki ani glina.

Dodanie do gleby świeżego obornika czy nierozłożonych liści uruchomi procesy rozkładu, podczas którego uwolni się ciepło zmniejszając ilość azotu w podłożu.

Jeśli temperatura gleby wzrośnie powyżej 30 ° C, korzenie sadzonek zaczną obumierać.

W żadnym też wypadku nie dodawaj gliny do mieszanki gleby – wraz z nią gleba stanie się gęstsza, cięższa, będzie gorzej przepuszczać powietrze i wilgoć. W takim podłożu delikatne korzenie sadzonek zaczną gnić.

Po co dezynfekować glebę

Aby sadzonki nie doznały silnego stresu po posadzeniu w miejscu stałym, niektórzy ogrodnicy preferują przygotowanie mieszanki gleby do jej uprawy na bazie gleby ogrodowej. Jednak trzeba pamiętać, że w sezonie gromadzi się w niej ogromna liczba szkodliwych mikroorganizmów, patogenów i larw szkodników. Aby ziemia z ogrodu nie była źródłem infekcji, przed użyciem należy ją zdezynfekować.

Można to zrobić na cztery sposoby:

  • zamrażanie,
  • prażenie,
  • odkażanie.

Metodę zamrażania trzeba przeprowadzić odpowiednio wcześniej. Polega na tym, że podczas silnych mrozów (-15-20 ° C) glebę przenosi się do ciepłego pomieszczenia na 3-5 dni, aby „obudzić” zimujące szkodniki i nasiona chwastów. A potem ponownie wystawia na mróz. Ta procedura jest dość uciążliwa, ponieważ wykonuje się ją co najmniej dwu- trzy-krotnie.

Proces prażenia polega na tym, że glebę rozsypuje się na metalowej tacy warstwą do 5 cm, lekko zwilża i umieszcza na 30 minut w piekarniku nagrzanym do 70-90 ° C (nie wyższej!) Po schłodzeniu jest gotowa do przygotowania podłoża.

Najłatwiejszym sposobem dezynfekcji gleby jest nawilżenie jej różowym roztworem nadmanganianu potasu.

Podłoże uniwersalne przygotowane samodzielnie

Uniwersalna mieszanka do wysiewów powinna się składać z torfu, piasku i wermikulitu w proporcji 4:1:1.

Takiego podłoża nie trzeba wzbogacać, bo siewki nie potrzebują dodatkowych składników odżywczych.

Podłoże do uprawy sadzonek powinno się składać z jakiegoś rodzaju ziemi (ogrodowa, kompost, humus, torf) plus składnik napowietrzający, który rozluźnia podłoże i czyni je bardziej przepuszczalnym (piasek, włókno kokosowe, trociny) i składnik regulujący wilgoć (perlit, wermikulit, hydrożel) w proporcji 2:1:1. Takie podłoże trzeba wzbogacić nawozem, biorąc pod uwagę potrzeby danej rośliny.

Ilość nawozu na 10 litrów podłoża

Kapusta

15-20 g saletry amonowej lub mocznika, 10 g siarczanu potasu, 25 g mąki dolomitowej, bionawóz według wskazówek na opakowaniu.

Ogórek

8-10 g saletry amonowej, 10 g siarczanu potasu, 10 g mąki dolomitowej, bionawóz według wskazówek na opakowaniu.

Pomidor, papryka, bakłażan

8-10 g saletry amonowej, 20-30 g siarczanu potasu, bionawóz według wskazówek na opakowaniu.

Pamiętaj! Nie siej nasion warzyw w czystej próchnicy lub kompoście. Zawierają dużo składników odżywczych, dzięki czemu sadzonki szybko wyrastają w zieloną masę i wyglądają bardzo atrakcyjnie. Jednak korzenie jednocześnie słabo się rozwijają, więc rośliny będą mieć trudności w zakorzenieniu po przesadzeniu na miejsce docelowe i potem nie będą w stanie odżywić, nadmiernie rozrośniętej w zieloną masę, sadzonki.

Jak poprawić zakupione podłoże

Nie każdy ma możliwość i cierpliwość do samodzielnego przygotowania gleby pod sadzonki i kupuje gotowe. Ale takie mieszanki glebowe nie zawsze spełniają wymagania określonych upraw sadzonek (dotyczy to zwłaszcza uniwersalnych mieszanek glebowych do wysiewów wszystkiego).

Bardzo często również producenci oferują dokładnie ten sam produkt, z tym samym składem, ale w innym opakowaniu i przede wszystkim innej cenie, jako podłoże specjalne do np. wysiewów pomidorów.

Dlatego warto czytać skład i porównywać oferty producentów, żeby nie przepłacać za samo opakowanie i opis przeznaczenia.

Głównym składnikiem gleby uniwersalnej jest torf z dodatkiem piasku lub perlitu. Jeśli ma odczyn od 6,6 – 7,2 i nie zawiera żadnych nawozów sztucznych to do wysiewów wystarczy.

Tymczasem często podłoże gotowe do wysiewów jest zbyt kwaśne (ph 5,0 – 6,0), a po przesadzeniu do doniczek staje się zbyt ubogie.

Aby zmniejszyć kwasowość, dodaj trochę mąki kredowej lub dolomitowej (1-2 łyżki stołowe na 10 l podłoża).

Dodaj także hydrożel, perlit lub wermikulit aby kontrolować wilgotność podłoża.

Ziemia do wysiewu nie powinna być zbyt zasobna, ponieważ młode siewki są bardzo wrażliwe na nadmiar składników pokarmowych, a cały potrzebny im w tym czasie materiał mają w nasionach. Ale po przesadzeniu do doniczek potrzebują dodatkowych składników odżywczych.

Aby je wzbogacić po przesadzeniu sadzonek do osobnych doniczek dodaj ziemi ogrodowej, kompostu, humusu czy ziemi liściowej oraz odpowiednich nawozów.

Jaka woda jest najlepsza do podlewania sadzonek

Jakie sadzonki łatwiej kupić niż wyhodować z nasion