Chcesz poznać sekret pysznych pierogów? Babcia zdradziła mi ten sekret!

Sekret tego przepisu tkwi w jednym składniku.

Pierogi to potrawa, która podbija świat. Tradycja lepienia pierogów jest u nas bardzo długa. W święta nie może oczywiście zabraknąć tych z kapustą i grzybami. Farsz stanowi o smaku piergów ale podstawa to dobre ciasto.

Jak zatem zrobić idealne ciasto?

Tradycyjny przepis zawiera 3 składniki: mąkę, sól i wodę. Okazuje się jednak, że dla polepszenia smaku i jakości ciasta należy zamienić zimną wodę na mleko lub wrzątek!

A tak wygląda przepis na idealne ciasto na pierogi:

2-2.5 szklanki mąki, duża szczypta soli, 1 szklanka bardzo ciepłej wody lub mleka.

Zdarza się, że pomimo szczerych chęci ciasto na pierogi nie wychodzi Ci tak, jak powinno? Być może popełniasz któryś z tych błędów:

– za twarde ciasto: powodem może być dodanie jajka, zimnej wody, za dużo mąki

– rozklejanie się pierogów: powodem może być za cienkie ciasto, za mało mąki, niedokładnie sklejony pieróg

Pamiętaj o tych uwagach, gdy będziesz przygotowywała swoje wigilijne pierogi!

Koniecznie udostępnijcie ten przepis znajomym! Smacznego! 🙂

Jajka po szkocku to śniadaniowy hit, który pokochały ostatnio Polki: Są przepyszne!

Kapusta z grochem według przepisu Magdy Gessler. Wyśmienita na świąteczny stół