pieczone ziemniaki z piekarnika przepis na chrupiąca skórkę
w

Jak upiec ziemniaki w kawałkach, aby z pokoju obok było słychać chrupanie skórki

Dziś zdradzimy Wam sposób na idealne pieczone łódeczki ziemniaczane. O bardzo chrupiącej skórce i delikatnym wnętrzu! Sposób jest prosty, choć wymaga pewnych dodatkowych czynności. Jednak efekt jest całkowicie tego wart! Zobacz przepis, jak zrobić idealne ziemniaki z piekarnika z ekstra chrupiącą skórką.

Pieczone ziemniaki z piekarnika w kawałkach — przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka papryki
  • 0,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 60 ml oliwy z oliwek lub masła

Przygotowanie:

Ziemniaki należy umyć, ale nie jest konieczne obieranie ze skórki. Wiele osób lubi pieczone ziemniaki w mundurkach. Następnie pokrój go na duże kawałki, nie powinny być zbyt małe i cienkie. Nie uzyskasz wówczas przyjemnego miękkiego środka.

Aby uzyskać idealną skórkę, musisz trochę ugotować ziemniaki. Do wrzącej wody dodać sól i sodę, następnie ziemniaki. Gotuj 10–11 minut. Upewnij się, że ziemniaki można już nakłuć widelcem, ale nie stały się całkiem miękkie.

pieczone ziemniaki z piekarnika przepis

Sekret polega na tym, że soda oczyszczona rozkłada pektynę, która wyciąga skrobię na powierzchnię. Ziemniak z wierzchu pokryty jest nierówną skórką, jakby powierzchnia była wysuszona lub ugotowana.

Dzięki tej fakturze wierzchnia warstwa lepiej wchłania tłuszcz i przyprawy. Ziemniaki staną się rumiane, chrupiące i aromatyczne.

Po około 10 minutach należy odcedzić ziemniaki na durszlaku. Chwilę poczekać, aż nadmiar wilgoci odparuje.

pieczone ziemniaki z piekarnika

W międzyczasie przygotuj przyprawy. Wymieszaj czosnek, paprykę, pieprz, ulubione zioła. Możesz użyć absolutnie dowolnych przypraw, które korespondują z twoim poczuciem smaku. Następnie wymieszaj je z masłem i odrobiną oliwy na gładką masę.

pieczone ziemniaki

Teraz należy wymieszać ziemniaki z przyprawami. W tym celu umieszczamy je w jednym naczyniu i bardzo mocno potrząsamy. Jest to konieczne, aby ziemniaki wchłonęły tłuszcz i przyprawy.

To dzięki gotowaniu w sodzie, a następnie mocnemu wymieszaniu uzyskuje się idealną teksturę powierzchni. To wszystko dla osiągnięcia możliwie najbardziej chrupiącej skórki.

Można też piec ziemniaki bez przypraw. Takie również okazują się pyszne. Ziemniaki należy również energicznie wymieszać. Ułożyć je na blasze wysmarowanej roztopionym masłem i położyć na każdym kawałku trochę masła.

pieczone ziemniaki z piekarnika przepis

Ziemniaki można teraz ułożyć na blasze do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Od czasu do czasu kawałki można odwrócić, aby były lepiej upieczone ze wszystkich stron.

pieczone ziemniaki z piekarnika przepis na chrupiąca skórkę

Jesteśmy pewni, że docenisz tak pieczone ziemniaki w kawałkach. Będzie słychać chrupanie w całym domu!