Uwielbiam słuchać opowieści o młodości mojej babci, zawsze coś w nich jest pouczającego i przydatnego na całe życie.
I tym razem przypadkiem babcia opwiedziała mi i przypomniała sobie przepis na pieczoną kapustę, którą robiła z kolei jej babcia, a którą ona jako mała dziewczynka uwielbiała.
Myślę, że warto się nim podzielić, ponieważ jest to naprawdę oryginalne, przepyszne i proste danie.
Jak zrobić kapustę z mięsem mielonym?
Składniki:
- 1 kapusta
- 800 g mięsa mielonego
- 500 g ziemniaków
- 3 cebule
- 5 jajek
- 120 ml mleka
- 200 g śmietany
- sól
- czarny mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Usuń górne liście kapusty, zagotuj wodę w dużym garnku. Gdy woda się zagotuje, całkowicie zanurz kapustę i poczekaj aż liście
zaczną odchodzić. Następnie gotuj oddzielone liście przez kolejne 2 minuty. Wyjmij i ostudź. Następnie wytnij twarde części z liści kapusty.
2. Obierz i pokrój cebulę. Usmaż na maśle. Dodaj mięso mielonę i przesmaż.
3. Obierz ziemniaki i zetrzyj na dużej tarce, dodaj mięso mielone z cebulą, sól i pieprz. Farsz jest gotowy, pozostało tylko wszystko wymieszać.
5. Ubij jajka i mleko w osobnej misce.
6. Umieść liście kapusty w naczyniu do pieczenia, aby dokładnie przykryły spód. Wyłóż połowę farszu, a na jego wierzch rozprowadź mleko z jajkami. Ułóż drugą warstwę w tej samej kolejności i przykryj liśćmi kapusty. Na koniec rozgrzej piekarnik do 180 stopni, posmaruj wierzch śmietaną i włóż na 40 minut.
Kapusta zapiekana z jajkami, mielonym mięsem i ziemniakami to po prostu niezwykła uczta, zdecydowanie powinieneś spróbować to przyrządzić!
Danie to jest idealne na rodzinne i przyjacielskie spotkania!