Dziś chcę się z Wami podzielić cudownym nawozem do sadzonek, który jednocześnie jest zarówno stymulatorem, jak i ochraniaczem dla naszych roślin.
Ten nawóz robi się z najzwyklejszego chrzanu.
Nawóz z chrzanu
Zalety naparu z chrzanu
Nawóz z chrzanu pomaga pozbyć się mszyc, odstrasza mączliki i chroni rośliny przed wieloma innymi szkodnikami. Potrafi pokonać tak groźne choroby jak fusarium, zgniliznę i wiele innych problemów, które regularnie napotykamy przy uprawie roślin w naszym ogródku warzywnym.
A oto kolejna wielka zaleta chrzanu: w badaniach ponad 60 naturalnych roślin w instytutach badawczych chrzan zajął pierwsze miejsce w zwycięskiej wojnie z nicieniami glebowymi. Po potraktowaniu nalewką chrzanową zainfekowanych obszarów gleby larwy nicieni giną w 100% przypadków.
Jak przygotować nawóz chrzanowy
- 100 g startego korzenia chrzanu
- 7 litrów wody
Aby przygotować nalewkę chrzanową, należy wziąć 100 gram startego chrzanu. Tę masę chrzanową należy zalać siedmioma litrami ciepłej wody.
Rozcieńczenie powinno być w stosunku 1/70, jeśli potrzebujesz niewielkiej ilości, przygotuj relatywnie mniej roztworu (np 10 g chrzanu na 0,7 litra wody lub 50 g na 3,5 litra wody). Odstaw do zaparzenia na jeden dzień.
Stosowanie nawozu z chrzanu
Następnie odcedź i spryskaj liście lub podlej korzenie. Można nie filtrować i podlać wraz z miąższem chrzanu.
Oprócz tego, że jest dobrym lekarstwem na wiele szkodników i chorób, można śmiało powiedzieć, że jest to kompleksowy nawóz do sadzonek. Chrzan znany jest z ogromnej zdolności akumulacji, gromadzenia dużych ilości potasu. A jak wiadomo, potas do sadzonek służy jako obrońca przed więdnięciem, dobrze poprawia system korzeniowy, co z kolei ma ma wielki wpływ na rozwój rośliny.
Sadzonki nawozimy chrzanem w fazie aktywnego rozwoju trzeciego listka. Pomidory, ogórki, papryka, a zwłaszcza bakłażany świetnie reagują na nawóz chrzanowy.
Sadzonki podlewamy tylko raz, a drugi raz dopiero, gdy roślina już zapuści korzenie po wysadzeniu do gruntu. Trzeci raz można podlać podczas formowania i dojrzewania warzyw, ponieważ w tym czasie potrzebują bardzo dużo potasu. Zużycie mieszanki na dorosłą roślinę nie powinno przekraczać 1 litra.