Napoleon to tradycyjny rosyjski wielowarstwowy tort z kremem. Składa się z 10 warstw, cienko rozwałkowanego ciasta. Każda warstwa jest przełożona pysznym kremem. Ciasto jest pracochłonne, ale jego smak warty jest każdej chwili spędzonej nad jego przygotowaniem. Zobacz przepis na ciasto Napoleon i zachwyć swoich gości jego nieziemskim smakiem.
Ciasto Napoleon występuje także w innych kuchniach. Trochę przypomina znaną nam napoleonkę. We Francji jako mille-feuille, ale rosyjski tort ma więcej warstw przekładanego kremu i ciasta.
Jaka jest różnica między Mille-Feuille a Napoleonem?
Zarówno Napoleon, jak i mille-feuille składają się z dwóch składników, przekładanych warstw chrupiącego ciasta i kremu. Przy czym w pierwszym tradycyjnie używano kremu migdałowego w innych wersjach śmietanowo-budyniowego. Natomiast w drugim kremu budyniowego. Różni się też sposobem wykończenia. Wierzch mille-feuille jest polewany lukrem i wyszukanymi wzorami lub cukrem pudrem. Podczas gdy napoleon obsypujemy prostą kruszonką.
Napoleon ciasto — krótka historia
Według legendy tort Napoleon powstał w 1912 roku na uczczenie setnej rocznicy zwycięstwa nad wojskami napoleońskimi. W pierwotnej wersji był posypany cukrem pudrem symbolizującym śnieg, który pomógł wówczas Rosjanom pokonać Napoleona. Pierwotnie było to ciasto w kształcie trójkąta, przypominającego jego czapkę. Deser zmieniał się przez lata, rósł na szerokość i wysokość.
Napoleon to jedno z najbardziej skomplikowanych ciast do przygotowania.
Tort napoleon wymaga posiadania pewnego poziomu umiejętności kulinarnych i doświadczenia.
Jednak satysfakcja ze zrobienia deseru, który zadowoli najbardziej wyrafinowanych smakoszy, jest warta poświęconego trudu i czasu. To jedno z najlepszych ciast, które można podać na świąteczny stół. Efektowne ciasto, które z pewnością zrobi piorunujące wrażenie na Twoich gościach.
Ciasto napoleon — przepis
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki czyli 3 i 1/3 szklanki
- 170 g cukru czyli 1 szklanka niepełna
- 300 g masła czyli 1 i pół kostki
- 400 g twarogu gładkiego gęstego
- 8 g wanilii
- 2 jajka
- 10 g proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 1,5 litra mleka
- 250 g cukru 1 i pół szklanki
- 6 jajek
- 200 ml śmietanki 30%
- 10 g cukru waniliowego lub wanilii
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki skrobi
Przygotowanie:
1. Włóż ser do głębokiej miski, dodaj cukier, wanilię, jajka.
2. Dodaj miękkie masło i delikatnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i wanilię i mieszaj ciasto. Zagnieść miękkie ciasto, które się nie klei do rąk.
4. Podziel ciasto na równe części (ok. 10), połóż na talerzu, zawiń w folię i umieść w lodówce na 30 minut.
5. Na pergaminie rozwałkuj kawałek ciasta na cienką warstwę. Połóż talerz o pożądanej średnicy ok. 22 cm i przytnij resztki ciasta na brzegach.
6. Piecz plastry ciasta w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, przez 5-7 minut. Aż do uzyskania złotego koloru.
7. Pozostałe resztki z odcinania ciasta zmiel w blenderze lub posiekaj i upiecz. Posłużą do posypania ciasto na koniec.
1. Aby przygotować krem, zagotuj 1,2 litra mleka na małym ogniu z cukrem waniliowym.
2. W drugim garnku wymieszaj 300 ml (pozostałe mleko), jajka, cukier, skrobię i mąkę.
3. Dodaj do mieszanki gotujące się mleko cienkim strumieniem, ciągle mieszając.
Postaw garnek na kuchence i doprowadź mieszaninę do wrzenia. Następnie zdejmij z ognia, przełóż do miski, zakryj folią i schłodź do temperatury pokojowej.
4. Ubij śmietanę. Połącz z masą budyniową i wymieszaj.
5. Plastry ciasta przekładaj kolejno kremem. Połóż na górze deskę do krojenia i wstaw do lodówki na noc.
6. Ostatnim krokiem będzie posmarowanie ciasta kremem na górze i po bokach i obsypanie go kruszonką.
Uff „Napoleon” z kremem jest gotowy, czas się napić herbaty.
To jest najpyszniejsze ciasto, jakie w życiu jadłam! Warte każdej chwili spędzonej w kuchni!
Czy ciasto Napoleon można zrobić wcześniej?
W tej kwestii zdania są podzielone. Są zwolennicy absolutnie miękkiego napoleona. Są i tacy, którzy zdecydowanie wolą doświadczać różnych struktur w każdym kęsie. Chrupiącego ciasta i idealnie kremowego nadzienia.
Jeśli wolisz wersję miękką i delikatną, gotowe ciasto możesz przygotować nawet 48 godzin wcześniej.
Jeśli wolisz wersję chrupiącą, możesz upiec warstwy i przygotować krem z ciasta poprzedniego wieczoru. Natomiast złożyć go w całość w ciągu 3 godzin od podania, aby uzyskać najlepszy efekt.
Jak długo można przechowywać
Ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni. Najlepiej spożywać je niedługo po przygotowaniu, wtedy jego smak i konsystencja są najwykwintniejsze. Z czasem stanie się bardziej miękkie, a krem stopniowo zacznie zmieniać smak.