Też masz problem z usunięciem tego obrzydliwego tłuszczu? Jest na to sposób!

Filtr ma zadanie pochwycić i zatrzymać tłuszcz z odciąganego pochłaniaczem powietrza. Niestety tłuszcz, który się na nim osadza trzeba co jakiś czas usunąć.

Im więcej smażysz i gotujesz, tym częstszego czyszczenia będzie wymagał. Nie należy to niestety do zadań ani łatwych ani przyjemnych. W filtrze jest mnóstwo zakamarków, do których dostęp jest utrudniony, a przypalony tłuszcz bardzo trudno się rozpuszcza.

Ale mamy na to sposób. Metodę, dzięki której filtr można wyczyścić szybko i bez żmudnego szorowania.

Co jest potrzebne?

  • 1/2 szklanki sody oczyszczonej
  • gorąca woda
  • wiadro

Krok pierwszy

Napełnij wiadro wrzątkiem

Krok drugi

Dodawaj sodę łyżkami, ale powoli żeby jak najmniej się pieniła.

Krok trzeci

Namocz filtr z jednej strony i zostaw na 20-30 minut zależnie od stopnia zabrudzenia. Jeśli nie mieści się cały, odwróć tak aby zanurzona była druga strona dotąd pozostająca poza mieszanką.

Krok czwarty

Jeśli zachodzi taka potrzeba przeczyścić szczotką z włosia rozmięknięte zabrudzenia, żeby łatwiej je usunąć. Następnie opłucz, wysusz i zainstaluj na miejsce.

Jeśli bardzo długo nie czyściłeś filtra i sposób powyższy byłby niewystarczająco skuteczny jest i na to rada.

Mieszankę należy nieco wzbogacić, by wzmocnić siłę jej działania. Oprócz sody potrzebne będą jeszcze sól i ocet winny. Woda nie tylko będzie musiała być wrząca na początku. Skuteczność wzrośnie jeśli będzie podgrzewana do temperatury wrzenia nawet po zanurzeniu w niej filtra.

Ten sposób został szczegółowo pokazany na poniższym filmie:

Podziel się ze znajomymi!

Wrzucam do pralki zwykłą plastikową torbę – teraz wszystko jest lepiej uprane, a proszku zużywam 2 razy mniej

Najsilniejszy tonik w naszej florze – Piołun regeneruje wątrobę i oczyszcza organizm z toksyn