Filtr ma zadanie pochwycić i zatrzymać tłuszcz z odciąganego pochłaniaczem powietrza. Niestety tłuszcz, który się na nim osadza trzeba co jakiś czas usunąć.
Im więcej smażysz i gotujesz, tym częstszego czyszczenia będzie wymagał. Nie należy to niestety do zadań ani łatwych ani przyjemnych. W filtrze jest mnóstwo zakamarków, do których dostęp jest utrudniony, a przypalony tłuszcz bardzo trudno się rozpuszcza.
Ale mamy na to sposób. Metodę, dzięki której filtr można wyczyścić szybko i bez żmudnego szorowania.
Co jest potrzebne?
- 1/2 szklanki sody oczyszczonej
- gorąca woda
- wiadro
Krok pierwszy
Napełnij wiadro wrzątkiem
Krok drugi
Dodawaj sodę łyżkami, ale powoli żeby jak najmniej się pieniła.
Krok trzeci
Namocz filtr z jednej strony i zostaw na 20-30 minut zależnie od stopnia zabrudzenia. Jeśli nie mieści się cały, odwróć tak aby zanurzona była druga strona dotąd pozostająca poza mieszanką.
Krok czwarty
Jeśli zachodzi taka potrzeba przeczyścić szczotką z włosia rozmięknięte zabrudzenia, żeby łatwiej je usunąć. Następnie opłucz, wysusz i zainstaluj na miejsce.
Jeśli bardzo długo nie czyściłeś filtra i sposób powyższy byłby niewystarczająco skuteczny jest i na to rada.
Mieszankę należy nieco wzbogacić, by wzmocnić siłę jej działania. Oprócz sody potrzebne będą jeszcze sól i ocet winny. Woda nie tylko będzie musiała być wrząca na początku. Skuteczność wzrośnie jeśli będzie podgrzewana do temperatury wrzenia nawet po zanurzeniu w niej filtra.