Odkąd mam ten przepis nie piekę innych muffinek: są rewelacyjne i gotowe od razu!

Jeśli jesteś fanem przepisów na muffiny, ten z pewnością Ci się spodoba.

Te babeczki są absolutnie bezkonkurencyjne.

Można przygotować również w wersji dwukolorowej – wystarczy podzielić ciasto na dwie połowy i jedną zabarwić kakao.

Muffiny z twarogiem przepis

Potrzebujemy:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 1 szklanka śmietany kremówki, może tez być mleko, jogurt, maślanka lub kefir
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 200 g twarogu
  • cukier waniliowy 8 g
  • dowolny dżem

Do posypania (opcjonalnie): Cukier puder, płatki migdałowe, posiekane orzechy, starta czekolada

Potrzebujemy też: Papierowych foremki do muffinek

Przygotowanie:

Sypkie składniki wymieszać w misce.

Stopniowo dodawać jajka, śmietanę i masło.

Wszystko dobrze wymieszaj.

Napełnij foremki na około 1/3 ciastem.

Twaróg wymieszaj z żółtkiem i cukrem waniliowym.

Na ciasto w foremkach połóż łyżeczkę dżemu (albo owoc np. maliny), łyżeczkę twarogu.

Przykryj ciastem. Napełnij foremki do wyczerpania składników.

Piecz w nagrzanym piekarniku do 170°C przez około 15-20 minut, w zależności od piekarnika.

Życzymy smacznego! 🙂

Jak uniknąć najczęstszego błędu w uprawie sadzonek pomidora?

Kiedy siać ogórki – optymalny termin według najnowszych zaleceń