Jeśli jesteś fanem przepisów na muffiny, ten z pewnością Ci się spodoba.
Te babeczki są absolutnie bezkonkurencyjne.
Można przygotować również w wersji dwukolorowej – wystarczy podzielić ciasto na dwie połowy i jedną zabarwić kakao.
Muffiny z twarogiem przepis
Potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 łyżki sody oczyszczonej
- 2 jajka i 1 żółtko
- 1 szklanka śmietany kremówki, może tez być mleko, jogurt, maślanka lub kefir
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 200 g twarogu
- cukier waniliowy 8 g
- dowolny dżem
Do posypania (opcjonalnie): Cukier puder, płatki migdałowe, posiekane orzechy, starta czekolada
Potrzebujemy też: Papierowych foremki do muffinek
Przygotowanie:
Sypkie składniki wymieszać w misce.
Stopniowo dodawać jajka, śmietanę i masło.
Wszystko dobrze wymieszaj.
Napełnij foremki na około 1/3 ciastem.
Twaróg wymieszaj z żółtkiem i cukrem waniliowym.
Na ciasto w foremkach połóż łyżeczkę dżemu (albo owoc np. maliny), łyżeczkę twarogu.
Przykryj ciastem. Napełnij foremki do wyczerpania składników.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 170°C przez około 15-20 minut, w zależności od piekarnika.
Życzymy smacznego! 🙂