Po zebraniu całej uprawy pozostaje zdecydować, w jakiej formie zachować je na chłodniejsze miesiące.
Możliwości jest wiele. Od gotowych pasteryzowanych sosów, przez czyste przeciery, wekowanie, kiszenie, sałatki i wreszcie mrożenie na jeden z wielu sposobów.
Jak mrozić pomidory na zimę
Mrożenie to naturalny proces, który pozwala zachować smak i wartości owoców.
Przygotowując pomidory do zamrożenia na zimę, zdecyduj, w jakiej formie to zrobisz. Można je bowiem zmiksować, pokroić lub mrozić w całości. Najlepiej wybrać taką, w której maja zostać potem użyte.
Pokrojone do leczo czy gulaszy, blendowane do sosów, całe lub w plasterkach do kanapek.
Pomidory wybrane do mrożenia bez skórki trzeba zanurzyć we wrzącej wodzie na pięć minut, a następnie włożyć do zimnej wody.
Następnie można je zmiksować i przełożyć do woreczków strunowych, czy pojemniczków.
Pomidory można również zamrozić w całości. Do tej formy najlepsze będą pomidory mniejszych rozmiarów np. śliwkowe.
Przed umieszczeniem pomidorów w zamrażarce należy je dokładnie umyć i wysuszyć. Następnie ułóż je na desce tak, aby się nie stykały.
Wkładamy do zamrażarki na jeden dzień.
Po 24 godzinach wyjmujemy pomidory, ostrożnie przekładamy do torebek i wkładamy z powrotem do zamrażarki.
Po wyjęciu wystarczy je zalać gorącą wodą, skórka po kilku sekundach pęknie i bardzo łatwo je będzie obrać.
Część gospodyń zamraża pomidory pokrojone na plasterki.
Zamrożenie ich wymaga nieco więcej czasu na krojenie, ale po wyjęciu są w zasadzie po kilku chwilach gotowe do użycia na pizzę, omlet czy nawet kanapkę.