Orzechy są bardzo zdrowe i należy je włączyć do diety.
Zawierają wiele pierwiastków śladowych, witamin, różnych substancji, które wnoszą do organizmu wiele dobrego. I po prostu są smaczne.
Orzechy włoskie:
Robi się z nich różne wywary, nalewki, mleko, herbatę i konfitury. Można zbierać zanim w pełni dojrzeją od połowy maja do połowy czerwca. Młode orzechy dobrze oczyszczają krew, poprawiają odporność. Niedojrzały orzech zawiera dużo kwasu askorbinowego i 8 razy więcej witaminy C w porównaniu z porzeczkami. W zielonych orzechach znajdują się karotenoidy, chininy, fitoncydy, witaminy E, P, grupa B, naturalny jod.
Aby zrobić odżywczą mieszankę leczniczą z zielonych orzechów włoskich musisz wymieszać w równych ilościach miód i zielone orzechy przepuszczone przez maszynę do mięsa, włożyć do suchych słoików, odstawić na miesiąc w ciemnym miejscu, od czasu do czasu wstrząsając. Następnie weź łyżeczkę trzy razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem – poprawi odporność, znormalizuje skład krwi.
Aby zrobić nalewkę alkoholową, musisz wziąć 30 orzechów, pokroić na 4 części lub zmiażdżyć.
Zalać litrem 70% alkoholu, odstawić na 14 dni w ciemnym i w ciepłym miejscu, odcedzić, wziąć łyżeczkę trzy razy dziennie.
Środek pomaga przy problemach z pęcherzem, nerkami, tarczycą, cukrzycą, zaburzeniami układu nerwowego, problemami z krążeniem, zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym, oczyszcza organizm z cholesterolu.
Mleko z dojrzałych orzechów to lekarstwo, które może poprawić samopoczucie i wzmocnić zdrowie.
1 część dojrzałych orzechów włoskich zalej 2/3 częściami wody i mocz 5-6 godzin.
Odlej wodę i zalej nową partią w takiej samej ilości.
Blenduj około minuty.
Mleko orzechowe jest gotowe. Będzie w nim zmiksowana miazga orzechowa. Jeśli chcesz czyste mleko musisz odcedzić mleko przez gazę i odcisnąć. Miazgę można wykorzystać np do owsianki, jogurtu lub pieczenia.
Mleko jest bardzo zdrowe. Poprawia samopoczucie, wzmacnia odporność, uzupełnia niedobory witamin, chroni przed rakiem, udarem i problemami sercowo-naczyniowymi.
Orzechy piniowe:
Obrane z łusek, jadalne nasiona niektórych gatunków sosny o wysokiej wartości odżywczej. Orzech zawiera dużo aminokwasów, witamin A, B, C, D, E, P, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Nalewka z orzeszków piniowych stosowana jest w celu poprawy stanu zaburzeń metabolicznych, reumatyzmu stawowego, niedoboru witamin. Zmiażdżone orzechy ze skorupkami należy zalać wódką, odstawić przez tydzień, przefiltrować, pić przez 2 miesiące.
Posiekane orzeszki pinii z miodem można jeść na wrzody, olej z orzeszków piniowych pomoże w różnych problemach skórnych.
Migdały:
Garść orzechów pokrywa jedną czwartą dziennego zapotrzebowania organizmu na magnez. Orzechy są bogate w przeciwutleniacze, witaminę E i selen. Migdały są dobre dla kości, 100 gramów orzechów zawiera dzienne zapotrzebowanie na wapń.
Mleko migdałowe to najlepsza alternatywa dla mleka krowiego. Robi sieę je w ten sam sposób co mleko z dojrzałych orzechów włoskich.
Olejek migdałowy pomaga przy zapaleniu ucha środkowego, zapaleniu płuc, astmie oskrzelowej, kaszlu, problemach trawiennych, zapaleniu jamy ustnej, tachykardii. Wystarczy wziąć 5-6 kropli, kapiąc na kostkę cukru.
Stosowany jest jako środek profilaktyczny przy problemach z naczyniami krwionośnymi i sercem. Normalizuje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, chroni przed miażdżycą, zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów.
Orzech powinien być spożywany przez osoby starsze i dzieci, zawiera dużo minerałów i witamin, antyoksydantów. Pomaga w walce z anemią, żylakami, gruczolakiem prostaty, zapaleniem korzeni, problemami z drogami moczowymi. Orzech zawiera dużo cynku, sodu, witamin B i E, żelaza, potasu, wapnia, kobaltu, magnezu.
Orzech może być spożywany przez diabetyków.
Orzech zapobiega rozwojowi komórek mutacyjnych. Mieszając posiekane orzechy z miodem można uzyskać doskonałe lekarstwo na anemię i reumatyzm.
Pistacje:
Zawierają najwięcej antyoksydantów (witamina E, beta-karoten, luteina), dużo witamin z grupy B oraz mało A, C.
Orzech jest ważny dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, nie pozwala cholesterolowi zajmować naczyń krwionośnych, zawiera w swoim składzie dużo potasu. Jedząc 10-20 orzechów dziennie – możesz poprawić profil lipidowy, obniżyć ciśnienie krwi.
Pistacje mają niską zawartość tłuszczu i kalorii i są dobre dla osób na diecie.
Lekarstwo na problemy z wątrobą, żołądkiem: pistacje zmiażdżyć w moździerzu, trzy razy dziennie spożywać łyżeczkę między głównymi posiłkami.
Orzechy pekan:
Obniżają zawartość złego cholesterolu we krwi dzięki obecności w składzie specjalnej formy witaminy E oraz zwiększają poziom gamma-tokoferoli.
Na chroniczne zmęczenie, w celu zapobiegania niepłodności, odpowiednie jest lekarstwo: zmiel szklankę orzechów, rozcieńcz dwiema szklankami przegotowanej wody, wymieszaj, weź ćwierć szklanki mieszanki trzy razy dziennie.
Zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów z układem krążenia. Garść orzechów dziennie obniża ryzyko przedwczesnej śmierci o 22%.
Orzechy laskowe i orzeszki ziemne doskonale zapobiegają problemom z sercem i naczyniami krwionośnymi. Orzeszki ziemne obniżają ryzyko udaru.
Orzechy włoskie i laskowe chronią przed rakiem. Wystarczy jeść 20 gramów dziennie.