Na przednówku nasze organizmy są wyczerpane i tracą naturalną odporność. Stajemy się bardziej podatni na infekcje wywołane patogenami.
Żywność, która jest teraz dostępna nie zaspokaja pełnego zapotrzebowania na witaminy i składniki mineralne. Wiele z nich powinniśmy w tym okresie suplementować. Ta mieszanka zastąpi skutecznie suplementy apteczne. Witaminy i minerały pochodzenia organicznego są lepiej i łatwiej przyswajalne przez organizm.
Przygotowanie tej mieszanki trwa 30 minut. Ta optymalna kompozycja korzyści dla odwitaminizowanego organizmu składa się z następujących składników – cytryny, suszonych moreli, śliwek, rodzynek, miodu i orzechów (laskowych i włoskich).
- Śliwki suszone są bogate w witaminy c i z grupy ab,
- morele uzupełnią niedobory takich minerałów jak magnez, fosfor, żelazo, wapń i sód,
- rodzynki są pełne przeciwutleniaczy i stymulatorów odporności,
- orzechy laskowe zawierają aż 60 procent zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu,
- orzechy włoskie to przede wszystkim bogactwo żelaza, cynku i jodu,
- świeża cytryna wzbogaci mieszankę o wiele witamin
- miód dostarcza drogocenne pierwiastki takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz mangan. Zawiera on także białka i witaminy A, B2 i PP. Ten złocisty nektar jest źródłem naturalnych, bakteriobójczych związków aktywnych biologicznie.
Oto przepis na klasyczną mieszankę witaminową z suszonych owoców na wzmocnienie odporności!
Przepis na mieszankę witaminową
Przygotowanie mieszanki
Weź po małej miseczce w podobnych ilościach (ok 20 dkg) poszczególnych składników.
Suszone owoce zalej dobrze ciepłą wodą i odstaw na 10 minut. Wypłukaj owoce i odlej wodę. Następnie zmiksuj w ręcznym blenderze kolejno wszystkie składniki – suszone owoce i orzechy. Można użyć miksera lub maszynki do mięsa. Cytrynę obierz pokrój i usuń pestki, obierz ze skórek wewnętrznych i także zmiksuj.
Następnie wszystko trzeba dokładnie wymieszać i dodać dwie łyżki miodu, nie jest on konieczny, bo nie każdy może go jeść, ale jeśli nie ma przeciwwskazań to warto go dodać.
Przełóż mieszankę do słoika i przechowuj w lodówce przez miesiąc.
Jak spożywać?
1 czubatą łyżeczkę na pół godziny przed posiłkiem. Mieszanka pobudzi enzymy trawienne, a składniki posiłku spowodują lepsze przyswajanie drogocennych wartości odżywczych mieszanki.