Kawa Virgila – po wypiciu poczujesz jakbyś obudził się ze snu

Doktor Virgiliu Stroescu jest endokrynologiem i dietetykiem, doktorem medycyny ze stopniem doktora endokrynologii i chorób metabolicznych.

Przez ponad 20 lat pracował jako pracownik naukowy Centrum Medycyny Sportowej. Podczas rozmowy na antenie stacji telewizyjnej podzielił się przepisem, który szeroko poleca i sam regularnie spożywa.

Według niego jest najlepszym i najzdrowszym eneretyzatorem. O znacznie wszechstronniejszym, bezpieczniejszym działaniu i zastosowaniu niż kawa. I przynoszącym znacznie więcej korzyści dla organizmu.

Wprowadziłem innowację: kawę Virgila! Jest nawet kilku profesorów uniwersyteckich, którzy jej używają.

Biorę jeden lub dwa pęczki pietruszki, myję, siekam je, dodaję łyżkę miodu, cytrynę i łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucam je do blendera i zielony sok gotowy.

Kiedy wypijesz szklankę tego napoju, bez względu na to, jak bardzo jesteś zmęczony, smutny i zgorzkniały, najpierw czujesz coś w rodzaju wstrząsu w ciele, włosy stają dęba, a po kwadransie, pół godzinie czujesz jakbyś obudził się ze snu!” – deklarował Virgiliu Stroescu.

Pietruszka – właściwości prozdrowotne

Pietruszka jest bardzo bogata w witaminę C. 30 gramów pietruszki może pokryć 54% dziennej dawki witaminy C, 14% dziennej dawki witaminy A, 12% kwasu foliowego, 10% dziennej dawki żelaza.

Jest źródłem składników mineralnych: miedzi, potasu, magnezu, wapnia, magnezu, manganu, fosforu, cynku. Zawiera błonnik, witaminy B1 i B3.

Zawiera związki o unikalnych właściwościach: olejki eteryczne – mirystycynę, limonen, eugenol, alfa-tujen oraz flawonoidy – apiinę, apigeninę, chryzoeriol i luteolinę, kwas askorbinowy, różne związki terpenowe, fenylopropanoidy, ftalidy i tokoferol.

Ze względu na te składniki przypisuje się jej działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwanemiczne, krwotoczne, przeciwzakrzepowe, działanie przeciwhiperlipidemiczne, przeciwhepatotoksyczne, przeciwnadciśnieniowe, moczopędne, hipoglikemiczne, przeciwutleniające i estrogenne. Przyspiesza procesy metaboliczne i sprzyja utracie wagi.

Pietruszka w medycynie naturalnej

W medycynie dawnej pietruszka była używana do leczenia nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, miażdżycy, chorób serca i nerek. Jako środek wiatropędny, gastrotoniczny, moczopędny, antyseptyczny dla dróg moczowych, przeciwkamieniowy, odtruwający i przeciwzapalny.

Używana też była w leczeniu zaburzeń miesiączkowania, bolesnego miesiączkowania, zaburzeń żołądkowo-jelitowych, nadciśnienia, a także na różne choroby skóry w medycynie tradycyjnej i ludowej.

Jest silnym środkiem przeciwdziałającym chorobie zwyrodnieniowej stawów i reumatoidalnym zapaleniu stawów. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, zapobiega przeziębieniom i nawracającym infekcjom ucha.

Dzięki kwasowi foliowemu pietruszka chroni naczynia krwionośne i zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru.

Źródła:
1. SPY NEWS, Likier, który robi zamieszanie w dobrym świecie! Jest silniejszy niż
jakikolwiek energetyzator : http://spynews.ro/actuality/licoarea-care-face-furori-inlumea-buna-e-mai-tare-decat-orice-energizant-112796.html

2. Najzdrowsze jedzenie świata, pietruszka : http://www.whfoods.com/genpage.php?
dbid=100&tname=foodspice

Domowy majonez na święta. Tańszy i dużo lepszy niż ten sklepowy

Jak uniknąć najczęstszego błędu w uprawie sadzonek pomidora?