Ceny majonezu w ostatnim czasie poszalały. Rok temu słoik 800 ml majonezu kosztował 8 zł, podczas gdy dziś kosztuje drugie tyle.
Tymczasem wykonanie własnego domowego majonezu wcale nie jest ani trudne ani drogie.
Taki majonez w przeciwieństwie do przemysłowego jest zdrowszy, nie zawiera barwników, konserwantów, stabilizatorów, ani żadnych innych dodatków, ma lepszą konsystencję i zdecydowanie lepiej smakuje.
Nie ma co się obawiać, że majonez się nie uda, ponieważ zawsze można go uratować!
Jak zrobić domowy majonez
Składniki:
- olej lub oliwa – 1 szklanka
- żółtko – 1 duże (lub 2 małe)
- musztarda 2-3 łyżeczki
- szczypta soli i szczypta cukru pudru
- sok z cytryny lub rozpuszczony kwasek cytrynowy
- 2-3 łyżki przegotowanej wody
Wykonanie:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową około 20 stopni.
Oddzielamy żółtko, przekładamy do miseczki, skrapiamy je sokiem z cytryny i ucieramy. Ręcznie grzybkiem lub trzepaczką, albo mikserem, co jest dużo łatwiejsze. Ucieramy jak najszybciej tylko w jedną stronę.
Na początku dodajemy olej i robimy to ostrożnie, dosłownie kroplami, aż masa zacznie gęstnieć, a majonezu zrobi się około dwóch łyżek.
Teraz możemy już wlewać olej cienkim strumieniem nie przestając ucierać.
Po każdym wlaniu w ilości około łyżki oleju wcieramy go dokładnie zanim wlejemy kolejną porcję.
Co każdą łyżkę wkrapiamy trochę soku z cytryny, ponieważ zapobiega on zważeniu się majonezu.
Majonez ucieramy do całkowitego wtarcia oleju. Na koniec doprawiamy majonez musztardą, solą i cukrem i rozprowadzamy 2-3 łyżkami zimnej, przegotowanej wody.
Dobrze utarty majonez będzie miał konsystencję bardzo gęstej śmietany, a nawet miękkiego masła. Będzie gładki i błyszczący.
Majonez taki można przechowywać do dwóch tygodni w lodówce. Najlepiej na drzwiczkach lodówki w temperaturze +2-+4 stopnie.
W przypadku gdyby mimo starań majonez nam się zważył (w pewnym momencie zamiast gęstnie gwałtownie zrzednie) można go uratować. Bierzemy nowe żółtko, skrapiamy sokiem z cytryny i zamiast oleju dodajemy zważony majonez aż wkręcimy cały i dalej wcieramy olej, który pozostał.
Taki majonez jest naprawdę pyszny. Można go używać jako dekorację i do sałatek, a po dodaniu ogórka konserwowego, grzybka marynowanego, musztardy lub chrzanu mamy pyszny sos tatarski!