Domowy majonez na święta. Tańszy i dużo lepszy niż ten sklepowy

Ceny majonezu w ostatnim czasie poszalały. Rok temu słoik 800 ml majonezu kosztował 8 zł, podczas gdy dziś kosztuje drugie tyle.

Tymczasem wykonanie własnego domowego majonezu wcale nie jest ani trudne ani drogie.

Taki majonez w przeciwieństwie do przemysłowego jest zdrowszy, nie zawiera barwników, konserwantów, stabilizatorów, ani żadnych innych dodatków, ma lepszą konsystencję i zdecydowanie lepiej smakuje.

Nie ma co się obawiać, że majonez się nie uda, ponieważ zawsze można go uratować!

Jak zrobić domowy majonez

Składniki:

  • olej lub oliwa – 1 szklanka
  • żółtko – 1 duże (lub 2 małe)
  • musztarda 2-3 łyżeczki
  • szczypta soli i szczypta cukru pudru
  • sok z cytryny lub rozpuszczony kwasek cytrynowy
  • 2-3 łyżki przegotowanej wody

Wykonanie:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową około 20 stopni.

Oddzielamy żółtko, przekładamy do miseczki, skrapiamy je sokiem z cytryny i ucieramy. Ręcznie grzybkiem lub trzepaczką, albo mikserem, co jest dużo łatwiejsze. Ucieramy jak najszybciej tylko w jedną stronę.

Na początku dodajemy olej i robimy to ostrożnie, dosłownie kroplami, aż masa zacznie gęstnieć, a majonezu zrobi się około dwóch łyżek.

Teraz możemy już wlewać olej cienkim strumieniem nie przestając ucierać.

Po każdym wlaniu w ilości około łyżki oleju wcieramy go dokładnie zanim wlejemy kolejną porcję.

Co każdą łyżkę wkrapiamy trochę soku z cytryny, ponieważ zapobiega on zważeniu się majonezu.

Majonez ucieramy do całkowitego wtarcia oleju. Na koniec doprawiamy majonez musztardą, solą i cukrem i rozprowadzamy 2-3 łyżkami zimnej, przegotowanej wody.

Dobrze utarty majonez będzie miał konsystencję bardzo gęstej śmietany, a nawet miękkiego masła. Będzie gładki i błyszczący.

Majonez taki można przechowywać do dwóch tygodni w lodówce. Najlepiej na drzwiczkach lodówki w temperaturze +2-+4 stopnie.

W przypadku gdyby mimo starań majonez nam się zważył (w pewnym momencie zamiast gęstnie gwałtownie zrzednie) można go uratować. Bierzemy nowe żółtko, skrapiamy sokiem z cytryny i zamiast oleju dodajemy zważony majonez aż wkręcimy cały i dalej wcieramy olej, który pozostał.

Taki majonez jest naprawdę pyszny. Można go używać jako dekorację i do sałatek, a po dodaniu ogórka konserwowego, grzybka marynowanego, musztardy lub chrzanu mamy pyszny sos tatarski!

Trzy karmienia truskawek rocznie dla obfitego zbioru i dużych owoców

Kawa Virgila – po wypiciu poczujesz jakbyś obudził się ze snu