W tym daniu proste i niedrogie składniki łączą się w wyjątkowy sposób w pyszną i wykwintną potrawą.
W kuchni greckiej to danie nazywa się lakhanorizo. Znane jest także w różnych wersjach na całym Zakarpaciu.
Tam w kuchniach regionalnych ma swoje stałe miejsce i zależnie od regionu różne wersje, na przykład z dodatkiem papryki albo mięsa lub grzybów. Z tego powodu nazywane jest także „leniwymi gołąbkami”.
Oto przepis na aromatyczny, niskobudżetowy i pożywny obiad gotowy w kilka minut.
Przepis na kapustę z ryżem po grecku
Potrzebne składniki:
- ryż – 100 g
- kapusta – 800 g
- cebula – 1 szt
- czosnek – 5 ząbków
- marchewka – 1 szt
- zielona cebula – pęczek
- pasta pomidorowa – 2 łyżki
- sól, czarny pieprz – do smaku
- mielona kolendra – 1 łyżeczka
- masło – 100 g
- woda – 500 ml
Przygotowanie:
1. Podsmażamy drobno posiekaną cebulę na maśle przez 3 minuty, po czym na patelnię wrzucamy marchewkę pokrojoną w cienkie kółka.
Smażymy warzywa na średnim ogniu przez kolejne 3 minuty, a następnie dodajemy pęczek pokrojonej zielonej cebuli.
Teraz dodajemy białą kapustę, pokrojoną na cienkie paseczki. Dusimy warzywa przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dorzucamy posiekany czosnek i mieloną kolendrę. Dusimy kolejne 5 minut.
Teraz czas na dodanie pasty pomidorowej oraz przyprawienie solą i pieprzem.
Wsypujemy ryż i zalewamy wodą.
4. Na koniec wszystko mieszamy i przykrywamy patelnię pokrywką. Gotujemy na średnim ogniu do czasu aż ryż będzie gotowy.
Smacznego!