U nas kapusty z ryżem nikt tak nie gotuje, ale w Grecji je się ją na obiad i kolację

W tym daniu proste i niedrogie składniki łączą się w wyjątkowy sposób w pyszną i wykwintną potrawą.

W kuchni greckiej to danie nazywa się lakhanorizo. Znane jest także w różnych wersjach na całym Zakarpaciu.

Tam w kuchniach regionalnych ma swoje stałe miejsce i zależnie od regionu różne wersje, na przykład z dodatkiem papryki albo mięsa lub grzybów. Z tego powodu nazywane jest także „leniwymi gołąbkami”.

Oto przepis na aromatyczny, niskobudżetowy i pożywny obiad gotowy w kilka minut.

Przepis na kapustę z ryżem po grecku

Potrzebne składniki:

  • ryż – 100 g
  • kapusta – 800 g
  • cebula – 1 szt
  • czosnek – 5 ząbków
  • marchewka – 1 szt
  • zielona cebula – pęczek
  • pasta pomidorowa – 2 łyżki
  • sól, czarny pieprz – do smaku
  • mielona kolendra – 1 łyżeczka
  • masło – 100 g
  • woda – 500 ml

Przygotowanie:

1. Podsmażamy drobno posiekaną cebulę na maśle przez 3 minuty, po czym na patelnię wrzucamy marchewkę pokrojoną w cienkie kółka.

Smażymy warzywa na średnim ogniu przez kolejne 3 minuty, a następnie dodajemy pęczek pokrojonej zielonej cebuli.

Teraz dodajemy białą kapustę, pokrojoną na cienkie paseczki. Dusimy warzywa przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dorzucamy posiekany czosnek i mieloną kolendrę. Dusimy kolejne 5 minut.

Teraz czas na dodanie pasty pomidorowej oraz przyprawienie solą i pieprzem.

Wsypujemy ryż i zalewamy wodą.

4. Na koniec wszystko mieszamy i przykrywamy patelnię pokrywką. Gotujemy na średnim ogniu do czasu aż ryż będzie gotowy.

Smacznego!

Źródło i Miniatura wpisu: zhyttia.com.ua

Piwonia zakwitnie OGROMNYMI kwiatami, jeśli wiosną nakarmisz ją w ten sposób

Odblokuj zlew w 5 minut dzięki sztuczce z butelką