w

Już nigdy nie kupisz gotowego lodu! Krystalicznie przejrzyste kostki lodu zrobisz sam w domu!

Efektowne drinki tracą cały swój urok, gdy chłodzą je matowe, nieprzeźroczyste kostki lodu.

W domowych warunkach krystalicznie przejrzysty lód uzyskać jest bardzo trudno. Jeśli nie masz kostkarki do lodu musisz szukać innych rozwiązań. Zwykłe kostki są matowe z powodu uwięzionych w stygnącym lodzie pęcherzyków powietrza.

Ich ilość można zmniejszyć używając do zamrażania wody dwukrotnie przegotowanej. Jednak nawet ten zabieg nie zapewni idealnej przejrzystości.

Dlaczego idealna przejrzystość lodu jest ważna?

• taki lód wygląda o wiele efektowniej
• wolniej się rozmraża dłużej utrzymując niską temperaturę napoju
• nie rozcieńczają napoju tak mocno i szybko jak mętne kostki

Jak zatem zrobić idealnie przejrzysty lód do drinków?

Nie sposób uniknąć pęcherzyków, które sprawiają, że lód jest mętny, ale można pozbyć się mętnej warstwy. Trudno ją usunąć z każdej małej kostki zamrożonej oddzielnie. Dlatego lepiej zamrozić wodę w większym pojemniku.

Oto dokładna instrukcja:

Potrzebujesz:

• lodówki i większego pojemnika
• przefiltrowanej wody
• długiego ząbkowanego noża
• tłuczka do mięsa
• deski do krojenia

Jak zrobić:

• wlej wodę do pojemnika jak największego, który zmieści się w Twojej zamrażarce.
• wstaw do zamrażarki na 24 godziny, ale nie dłużej, aby nie zdążyła zamrozić się całość wody.
• wyjmij zawartość na deskę do krojenia.
• odkrój ewentualną mętną warstwę lodu. Przed wykonaniem tej czynności zamocz nóż w gorącej wodzie.
• krystalicznie czystą część połóż na desce i zacznij kroić ją na pożądanych rozmiarów kawałki. Najprościej będzie jak nadetniesz nożem a następnie rozbijesz bryłę tłuczkiem do mięsa:

.

Teraz kostki lodu w serwowanych drinkach będą idealnie przejrzyste a napoje chłodne i nierozcieńczone zbyt szybko.

Warto się o to trochę postarać.