Pachnący koperek można uprawiać w domu zimą.
Proces uprawy jest dość prosty, najważniejsze jest przestrzeganie kilku podstawowych zasad.
Oto w jakich warunkach koperek będzie bujny, miękki, pachnący i mocno zielony.
Cechy kopru uprawianego w domu zimą
Główną cechą takiej uprawy jest dobre oświetlenie. Koperek rośnie tylko przy 12-14 godzinach światła dziennego. Dlatego musimy zainstalować fitolampy i uprawiać koper wspomagając go tym dodatkowym oświetleniem.
Gdy koperek uprawia się zimą jedynie w świetle naturalnym, łodyżki będą raczej słabe i jasnozielone.
Gleba
Koper dobrze rośnie na żyznej i luźnej glebie. Ma rozbudowany system korzeniowy, więc gleba musi być luźna, aby korzenie mogły się swobodnie rozwijać i rozrastać. A im lepiej rozwija się system korzeniowy, tym więcej zużywa składników odżywczych.
Dlatego gleba musi być bogata odżywczo. W tym celu stosujemy nawozy organiczne. Powinien dominować w nich azot, ponieważ dobry wzrost masy zielonej zależy od azotu.
Wilgotność gleby
Gleba do uprawy kopru powinna być nie tylko żyzna, ale także o dużej wilgotności. Z powodu braku wilgoci w glebie łodyżki kopru będą małe, a liście staną się szorstkie i niesmaczne.
Jak wysiewać koperek
Do doniczki wsypujemy wcześniej przygotowaną mieszankę gleby. Najlepiej jeśli będzie się składać z próchnicy, ziemi ogrodowej z dodatkiem soli potasowej. Nie dodajemy popiołu drzewnego do tej mieszanki, ponieważ koperkowi nie służy, gałązki żółkną i słabo rosną.
Mieszankę gleby zalewa się ciepłą wodą i rozrzuca nasiona. Nasiona posypuje się humusem i przykrywa folią spożywczą. Wewnątrz tworzy sprzyjający mikroklimat, a nasiona szybko wykiełkują. Doniczkę przenosimy w ciepłe, dobrze oświetlone miejsce.