„Gdyby ludzie wiedzieli, jakie lecznicze działanie ma pokrzywa, hodowaliby tylko pokrzywy”

Pokrzywa wraz ze swoimi właściwościami towarzyszyła ludziom od niepamiętnych czasów.

Nowoczesna medycyna oparta na przemyśle chemicznym, wyparła na wiele lat pamięć o tradycyjnej medycynie ludowej i jej ziołowych skarbach.

Na szczęście dziś świat nauki ponownie zwraca się ku naturze i w badaniach potwierdza to znali i stosowali nasi praprzodkowie.

Maria Treben światowej sławy austriacka terapeutka naturopatka stała się sławna dzięki książce: “Zdrowie dzięki Bożej aptece”, która została przetłumaczona na 24 języki i sprzedała się w ponad 8 milionach egzemplarzy.

Treben brała udział w seminariach i konferencjach poświęconych zdrowiu naturalnemu w Niemczech, Austrii i całej Europie, przyciągając tysiące ludzi zainteresowanych medycyną naturalną.

Jest postrzegana jako pionierka ponownego zainteresowania naturalnymi lekarstwami i medycyną tradycyjną pod koniec XX wieku.

Maria Treben jak nikt doceniła moc pokrzywy. W swojej książce pisze:

„Odkąd dowiedziałam się o leczniczym działaniu pokrzywy, nabrałam nawyku czterotygodniowej kuracji herbatą pokrzywową”.

Możesz pić 2-3 filiżanki dziennie:

jedną rano, 30 minut przed śniadaniem i 1-2 filiżanki w ciągu dnia.

Terapeuta mówi, że jeśli herbatę pije się małymi łykami, efekt leczniczy jest większy.

„Po takiej kuracji pokrzywą czuję się wyjątkowo dobrze i zawsze czuję, że mogę osiągnąć trzy razy więcej rzeczy niż wcześniej.

Czuję się pełna wigoru i młodości”.

Oprócz działania tonizującego i energetyzującego, które daje pokrzywa, pomaga zapobiegać wielu chorobom:

„Moja rodzina i ja nie potrzebujemy leków od lat”.

Kuracja pokrzywą powinna trwać kilka tygodni, jeśli występują poważne choroby, takie jak:

• choroby wątroby, żółci i śledziony

• guzy śledziony

• obfite wydzieliny z dróg oddechowych lub żołądka

• skurcze żołądka

• wrzody żołądkowo-jelitowe

• choroby klatki piersiowej

• choroby krwi

• białaczka

W celach profilaktycznych pij tylko 1 filiżankę herbaty dziennie przez cały rok.

Pomaga zapobiegać przeziębieniom, wirusom i infekcjom bakteryjnym oraz eliminuje alergie (w tym alergiczny nieżyt nosa).

Oczyszcza krew i skórę. Pomaga wyeliminować egzemy i bóle głowy.

Jednocześnie pokrzywa zapobiega lub łagodzi bóle stawów i reumatyczne.

Herbaka z pokrzywy zwiększa poziom hemoglobiny dzięki wysokiej zawartości żelaza oraz usuwa zmęczenie, brak siły i znużenie.

Maria Treben mówi, że pokrzywę należy parzyć przez 30 sekund i nie gotować.

Pozwala to zachować substancje czynne rośliny.

Niektórzy ludzie nie mogą pić herbaty pokrzywowej, ponieważ nie lubią jej smaku.

Ten problem można rozwiązać, dodając do herbaty zioła, takie jak mięta.

Można również dodać rumianek, sok z cytryny i miód / melasę (bogate w żelazo i minerały), aby poprawić jej smak.

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
Źródło: Maria treben Health Through God Pharmacy, Miniatura wpisu: freepik.com/pinterest

Lekarze ostrzegają: codzienne nawyki dosłownie „miażdżą” nasze kości i stawy

Syrop imbirowy z miodem i kurkumą leczy nawet najgorszy kaszel i oczyszcza płuca w 1 noc: oto przepis!