Gdyby ludzie wiedzieli, jakie lecznicze działanie ma ta roślina, hodowaliby tylko ją

Ta roślina towarzyszy ludziom od niepamiętnych czasów. Nowoczesna medycyna oparta na przemyśle chemicznym, wyparła na wiele lat pamięć o tradycyjnej medycynie ludowej i jej ziołowych skarbach.

Na szczęście dziś świat nauki ponownie zwraca się ku naturze i w badaniach potwierdza to co znali i stosowali nasi praprzodkowie.

Maria Treben światowej sławy austriacka terapeutka, naturopatka stała się sławna dzięki książce: „Zdrowie dzięki Bożej aptece”, która sprzedała się w ponad 8 milionach egzemplarzy. Brała udział w seminariach i konferencjach poświęconych zdrowiu naturalnemu w całej Europie, przyciągając tysiące ludzi zainteresowanych medycyną naturalną.

Jest postrzegana jako pionierka ponownego zainteresowania naturalnymi lekarstwami i medycyną tradycyjną.

Maria Treben jak nikt doceniła moc pokrzywy. W swojej książce pisze:

„Odkąd dowiedziałam się o leczniczym działaniu pokrzywy, nabrałam nawyku czterotygodniowej kuracji herbatą pokrzywową”.

Możesz pić 2-3 filiżanki dziennie: jedną rano, 30 minut przed śniadaniem i 1-2 filiżanki w ciągu dnia.

Terapeutka mówi, że jeśli herbatę pije się małymi łykami, efekt leczniczy jest większy.

„Po takiej kuracji pokrzywą czuję się wyjątkowo dobrze, jestem pełna wigoru i młodości”.

Oprócz działania tonizującego i energetyzującego, które daje pokrzywa, pomaga zapobiegać wielu chorobom:

„Moja rodzina i ja nie potrzebujemy leków od lat”.

Kuracja pokrzywą pomaga w walce z wieloma chorobami i powinna trwać kilka tygodni

  • choroby wątroby, żółci i śledziony
  • guzy śledziony
  • obfite wydzieliny z dróg oddechowych lub żołądka
  • skurcze żołądka
  • wrzody żołądkowo-jelitowe
  • choroby klatki piersiowej
  • choroby krwi
  • białaczka

W celach profilaktycznych pij 1 filiżankę herbaty z pokrzywy, codziennie przez cały rok.

  • Pomaga zapobiegać przeziębieniom, wirusom i infekcjom bakteryjnym.
  • Oczyszcza krew i skórę. Pomaga wyeliminować egzemy oraz eliminuje alergie (w tym alergiczny nieżyt nosa).
  • Łagodzi bóle głowy, stawów i reumatyczne.
  • Herbaka z pokrzywy zwiększa poziom hemoglobiny dzięki wysokiej zawartości żelaza oraz usuwa zmęczenie i znużenie.

Maria Treben zaleca, by pokrzywę parzyć przez 30 sekund i nie gotować. Pozwala to zachować substancje czynne rośliny.

Niektórzy ludzie nie mogą pić herbaty pokrzywowej, ponieważ nie lubią jej smaku. Ten problem można rozwiązać, dodając do herbaty zioła, takie jak mięta.

Można również dodać rumianek, sok z cytryny i miód / melasę (bogate w żelazo i minerały), aby poprawić jej smak.

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
Źródło: Maria treben Health Through God Pharmacy, Miniatura wpisu: freepik.com/pinterest

Chcesz żyć dłużej? Schylaj się częściej!

Dobra rada babci: Nigdy nie wylewaj tej wody. Jest zbyt cenna