Pyszna lekka pianka, oblana mleczną czekoladą. Kto nie lubi tego przysmaku? W gotowych produktach jest mnóstwo syntetycznych dodatków, które są niezdrowe, dlatego lepiej przygotować przysmak w domu.
Robi się go łatwo i wiemy co się w nim kryje. Żadnej chemii.
Przepis na domowe ptasie mleczko
Składniki do ciasta
cukier waniliowy – 1 łyżeczka
cukier – 1 łyżka.
olej masło do smarowania blachy
mąka – 1 łyżka.
jajko – 4 szt.
Składniki do glazury:
gorzka czekolada (60% kakao) – 150-200 g
masło – 50 g
Składniki do kremu:
masło – 300 g
skrobia ziemniaczana – 1 łyżka
cukier waniliowy – 3 łyżeczki.
cukier – 2 łyżki.
żelatyna – 40 g
jajko – 10 szt
mleko – 1 łyżka.
Przygotowanie ptasiego mleczka
Krok 1
Ciasto. Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj przesianą mąkę i ubijaj, aż masa będzie gładka.
Krok 2
Nasmaruj głęboką blaszkę masłem, posyp mąką i wlej ciasto do wysokości około 1 cm, spłaszcz nożem i piecz w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 ° C na złoty kolor, 7-10 minut. Ciasto jest gotowe, gdy wykałaczka wyjdzie sucha. Schłodź i pokrój poziomo na 2 połówki.
Krok 3
Krem. Oddziel białka od żółtek. Rozcieńcz skrobię w 1 łyżce wody. W głębokiej misce wymieszaj żółtka z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym. Wlej mleko, dodaj rozpuszczoną skrobię i ubij do gładkości. Umieść miskę w kąpieli wodnej na patelni z wrzącą wodą i gotuj, aż masa zgęstnieje. Ostudź, dodaj zmiękczone masło i ubij mikserem do miękkości.
Krok 4
Wsyp żelatynę do 150 ml wody na 20 minut, następnie podgrzewaj w kąpieli wodnej lub na małym ogniu, mieszając, aż do rozpuszczenia. Ubij białka z 1 szklanką cukru. Ubite białka szybko połącz z żelatyną ciągle mieszając. Dodaj przygotowaną wcześniej masę kremową i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Na połowę ciasta biszkoptowego, wlej masę, przykryj drugim ciastem i odstaw na 4-5 godzin do lodówki.
Krok 6
Polewa. Rozpuść czekoladę z masłem w kapieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, wyjmij schłodzone ciasto z formy i wlej na wierzch i boki. Odstaw do lodówki na 1 godzinę i podawaj. Jest pyszne!