w

Domowe ptasie mleczko: Jest tak pyszne, że znika ze stołu w jednej chwili

Pyszna lekka pianka, oblana mleczną czekoladą. Kto nie lubi tego przysmaku? W gotowych produktach jest mnóstwo syntetycznych dodatków, które są niezdrowe, dlatego lepiej przygotować przysmak w domu.

Robi się go łatwo i wiemy co się w nim kryje. Żadnej chemii.

Przepis na domowe ptasie mleczko

Składniki do ciasta

cukier waniliowy – 1 łyżeczka
cukier – 1 łyżka.
olej masło do smarowania blachy
mąka – 1 łyżka.
jajko – 4 szt.

Składniki do glazury:

gorzka czekolada (60% kakao) – 150-200 g
masło – 50 g

Składniki do kremu:

masło – 300 g
skrobia ziemniaczana – 1 łyżka
cukier waniliowy – 3 łyżeczki.
cukier – 2 łyżki.
żelatyna – 40 g
jajko – 10 szt
mleko – 1 łyżka.

Przygotowanie ptasiego mleczka

Krok 1

Ciasto. Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj przesianą mąkę i ubijaj, aż masa będzie gładka.

Krok 2

Nasmaruj głęboką blaszkę masłem, posyp mąką i wlej ciasto do wysokości około 1 cm, spłaszcz nożem i piecz w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 ° C na złoty kolor, 7-10 minut. Ciasto jest gotowe, gdy wykałaczka wyjdzie sucha. Schłodź i pokrój poziomo na 2 połówki.

Krok 3

Krem. Oddziel białka od żółtek. Rozcieńcz skrobię w 1 łyżce wody. W głębokiej misce wymieszaj żółtka z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym. Wlej mleko, dodaj rozpuszczoną skrobię i ubij do gładkości. Umieść miskę w kąpieli wodnej na patelni z wrzącą wodą i gotuj, aż masa zgęstnieje. Ostudź, dodaj zmiękczone masło i ubij mikserem do miękkości.

Krok 4

Wsyp żelatynę do 150 ml wody na 20 minut, następnie podgrzewaj w kąpieli wodnej lub na małym ogniu, mieszając, aż do rozpuszczenia. Ubij białka z 1 szklanką cukru. Ubite białka szybko połącz z żelatyną ciągle mieszając. Dodaj przygotowaną wcześniej masę kremową i dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Na połowę ciasta biszkoptowego, wlej masę, przykryj drugim ciastem i odstaw na 4-5 godzin do lodówki.

Krok 6

Polewa. Rozpuść czekoladę z masłem w kapieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, wyjmij schłodzone ciasto z formy i wlej na wierzch i boki. Odstaw do lodówki na 1 godzinę i podawaj. Jest pyszne!

Źródło i miniatura wpisu:holovni-novyny.com