Żółknięcie liści pomidora jest częstym problemem ogrodników. Najczęstszą przyczyna tego zjawiska jest chloroza.
Chloroza to dysfunkcja związana z zaburzeniami powstawania chlorofilu, który odpowiada za zielony kolor. Najczęściej występującym u różnych gatunków roślin rodzajem chlorozy jest żelazowa i magnezowa. Choć często spotykany jest także niedobór cynku i siarki.
Dlaczego liście sadzonek pomidorów żółkną
W pomidorach jest to niedobór magnezu, żółkną przede wszystkim dolne liście rośliny.
Co jest tego przyczyną?
Albo glebie brakuje tych składników odżywczych, albo z jakiegoś powodu nie są one dobrze wchłaniane. Często może to być spowodowane przelewaniem, czy też podlewaniem zimną wodą. Może to także wynikać z niewłaściwej kwasowości gleby – bardzo kwaśnej lub bardzo zasadowej. Chloroza nie jest dużym problemem i można ją wyleczyć. W pierwszej kolejności należy wyeliminować problem, zapewnić optymalne warunki do rozwoju, a następnie podać roślinom nawozy z brakującym składnikiem – w przypadku pomidorów będzie to – siarczan magnezu.
Zapobieganie
Jeśli na roślinach nie ma oznak choroby, a sadzonki są zielone, karm w celu zapobiegania, nie czekając na problem. Przynajmniej raz na 2-3 tygodnie. Dolistnie 1 gram na 1 litr wody, lub płaska łyżka stołowa na 10 litrów wody.
Inne problemy sadzonek
Jeśli roślina jest wyraźnie wiotka, liść jest wąski i wątły to oznacza – brak azotu, a azot to makroskładnik, którego roślina pomidora potrzebuje w największych ilościach, pomaga budować całą zieloną masę. Odpowiedni jest azotan amonu – jest bardzo szybko wchłaniany przez roślinę a efekt jest zauważalny natychmiast. Dajemy do 1 gram na 1 litr wody do podlewania.