Kapusta pekińska pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii choć dziś jest uprawiana w wielu rejonach świata o umiarkowanym klimacie.
Choć do Polski i Europy trafiła dopiero w XX wieku, ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych, łagodny smak i niską kaloryczność szybko stała się popularna.
Zawiera taką samą ilość witaminy C jak cytryna, dużo witaminy A i B, jak również rutynę i beta–karoten. Jest bogata w minerały, takie jak wapń, potas i magnez. Jest bardzo zdrowa szczególnie wyhodowana we własnym ogródku.
Jak uprawiać kapustę pekińską
Trzeba wiedzieć, że kapusta pekińska z łatwością toleruje zimno do -4 ° C na etapie formowania, ale nie lubi dużych skoków temperatur.
Ogólnie rzecz biorąc przy każdym pogorszeniu warunków pogodowych – nagłym upale lub zimnie może zostać pobudzona do przedwczesnego kwitnienia, co tym samym uniemożliwia zawiązanie główek. To jest główny problem w uprawie kapusty pekińskiej.
Jak wyhodować kapustę pekińską, żeby nie kwitła: 5 zasad
- wybrać odmiany odporne na przedwczesne kwitnienie i przestrzegać terminu sadzenia;
- sadząc w ziemi, nie dotykać korzeni sadzonek;
- nie uprawiać zbyt gęsto;
- sadź rośliny w żyznej glebie, nawoź na czas.
Kiedy zasiać sadzonki kapusty pekińskiej?
Siejąc kapustę pekińską na wiosnę, możesz zbierać plony w pierwszej połowie lata. Dlatego zaleca się uprawę sadzonek.
W drugiej dekadzie kwietnia wysiewamy nasiona – po 3 sztuki do każdego dołka w osobnych doniczkach z pożywną mieszanką sypką. Wschody pojawią się 3-4 dnia.
Gdy pojawią się 2-3 prawdziwe liście, jeden najsilniejszy kiełek zostaw w doniczce, pozostałe trzeba wyrwać.
Po 20-25 dniach rośliny w fazie 5-6 prawdziwych liści można przesadzamy na zewnątrz. Sadzonki są bardzo delikatne i kruche, dlatego należy je sadzić ostrożnie. Optymalny schemat sadzenia to 35×25 miejsca cm na jedną sadzonkę. Po posadzeniu podlej każdą roślinę.
Kapusta pekińska to tzw roślina dnia krótkiego. W pierwszych dwóch tygodniach sadzonkom można sztucznie skrócić dobę: wieczorem przykryć nasadzenia jedną warstwą agrowłókniny.
Jak uprawiać kapustę pekińską latem z bezpośredniego siewu do gleby: 7 zasad pielęgnacji
1. Kapusta wysiewana latem da dobre główki jesienią. Zaleca się wysiewać bezpośrednio do gleby nie wcześniej niż w drugiej połowie lipca.
2. Kapustę pekińską najlepiej wysiewać w sposób gniazdowy – 3 nasiona na dołek. Głębokość wysiewania nasion wynosi 2-3 cm, odległość między otworami gniazdowymi wynosi około 35-40 cm.
3. Po pojawieniu się sadzonek w każdym dołku pozostawić jeden z najsilniejszych kiełków, a pozostałe usunąć (tak jak podczas wysiewania do rozsadników)
4. 3 tygodnie po wysianiu kapustę dobrze jest okopać. W ten sposób zabezpieczamy ją przed chwastami i szkodnikami.
5. Zanim liście się zamkną, należy płytko poluzować rzędy i zastosować nawozy azotowe.
6. Kapustę pekińską należy podlewać regularnie, umiarkowanie, a w czasie suszy obficie.
7. 3-4 razy w okresie wegetacji rozstaw rzędów spulchniamy na 5 cm, aby nie tworzyć zaskorupienia na powierzchni gleby, po ulewnych deszczach spulchnianie może być głębokie, do 12 cm.