Prawidłowe odżywianie z deficytem kalorycznym to zmniejszone porcje i jedzenie, w którym nie ma zbędnych wypełniaczy, czyli cukru i tłuszczu.
Nie ma potrzeby odmawiania sobie wszystkiego. Dobra, zdrowa przekąska jest lepsza niż złapane w biegu słodkie ciastko. Nasyci energią, a nie pustymi kaloriami.
Zachęcamy więc, aby nie lenić się i samodzielnie przygotować zdrową przekąskę.
Ciasteczka Galette szybko zaspokoją odczuwany głód, urozmaicą niskokaloryczne menu.
Dzięki niej nie ryzykujesz przesady z kaloriami: żadnych jajek, tłuszczów zwierzęcych i ton cukru! A nasiona lnu będą przydatnym bonusem dla Twojego trawienia. Ciasteczka z nasionami lnu mają jednak jedną wadę – zbyt szybko znikają, więc umiar wskazany!
Ciasteczka Galette
Składniki:
- Mąka pszenna – 1 szklanka
- Cukier 2 łyżki
- Sól szczypta
- Nasiona lnu 2 łyżki
- Woda 50 ml
- Olej słonecznikowy 50 ml
Przygotowanie:
1. Przesianą mąkę wymieszać z solą, cukrem i nasionami lnu.
2. Wodę wymieszać z olejem, zagotować i od razu wlać do naczynia z suchą mieszanką. Za pomocą szpatułki szybko zagnieść ciasto, odstawić na 15 minut.
3. Ciasto rozwałkować na warstwę o grubości 0,5 mm, pokroić w małe kwadraty. Przenieś ciasteczka na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia.
4. Piec około 10 minut (do zarumienienia) w temperaturze 200 stopni.
Ciasteczka są proste w przygotowaniu i wygląda świetnie!
Wskazówka: przygotuj podwójną lub nawet potrójną porcję ciasta. Upiecz jedną część a resztę ciasta zamroź. Wtedy ciasteczka zrobisz jeszcze szybciej!