W swoich ogrodach możemy cieszyć się już pierwszymi cukiniami. To właśnie takie młode i świeże są najsmaczniejsze.
Cukinia jest bardzo zdrowym warzywem i warto ją włączyć do swojej diety.
Oto kilka korzyści płynących z jedzenia cukinii:
1. Niska kaloryczność
Cukinia jest niskokaloryczna, co może pomóc w utrzymaniu masy ciała. Jest też dość sycąca dzięki wysokiej zawartości wody.
2. Wysoka zawartość witaminy i minerałów.
Jest bogata w witaminy i minerały, w tym witaminę A, witaminę K, potas i magnez. Witamina C ma działanie przeciwutleniające i wspiera układ odpornościowy, witamina A jest ważna dla zdrowia oczu, witamina K pomaga w procesie krzepnięcia krwi, a potas i magnez są kluczowe dla wspomagania działania całego organizmu.
3. Błonnik
Zawiera błonnik, który pomaga w regulacji wypróżnień i może przyczynić się do obniżenia ryzyka rozwoju chorób serca.
4. Antyoksydanty
Antyoksydanty, takie jak karotenoidy, zawarte w cukinii mogą pomóc w ochronie komórek przed wolnymi rodnikami.
A przy tym wszystkim cukinia jest delikatna w smaku, świetnie komponuje się z wieloma dodatkami i daje nieograniczone możliwości wykorzystania jej kulinarnie.
Dziś o jednym z najpyszniejszych, a jednocześnie najprostszych sposobów na cukinię. Która w tej wersji mimo swojej wodnistej konsystencji wychodzi chrupiąca i mega smaczna! A przepis jest tak prosty, że każdemu wyjdzie! Świetna przekąska nawet dla tych, którzy nie przepadają za tym warzywem.
Paluszki z cukinii – przepis
Młodą cukinię z miękką skórką i bez nasion kroimy w paluszki. Obsypujemy ulubionymi przyprawami (bez soli: papryka, zioła). Obtaczamy w mące pszennej lub ziemniaczanej.
Bierzemy bułkę tartą, do której dosypujemy startego parmezanu lub innego twardego dojrzewającego sera w proporcji 2:1 (Dwie części bułki i jedna sera).
I panierujemy jak kotlety. Najpierw w jajku, potem w bułce z parmezanem. Tak opanierowane cukinie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.
W wersji bardziej kalorycznej możemy też paluszki usmażyć na oleju. Są opinie, ze smakuja jeszcze lepiej.
Taka cukinia najlepiej smakuje z ulubionym dipem.
Dip czosnkowy: wymieszać majonez i śmietanę pół na pół, wcisnąć ząbek czosnku dodać ulubione zioła odrobinę soli i pieprzu.
Dip paprykowo-pomidorowo-śmietanowy: Wymieszać passatę pomidorową ze śmietaną pół na pół, dosypać słodkiej lub ostrej papryki i dodać sól, pieprz i ulubione zioła.
Dip guacamole: 1 avokado rozgnieść widelcem, dodać 1 limonkę, posolić.
Pyszne!