w

Jak zrobić idealnie chrupiące frytki – sekret szefa kuchni

Frytki to jedno z ulubionych dań na całym świecie, ale niewielu z nas wie, jak przygotować je idealnie, tak aby były chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Istnieje kilka sztuczek, które szefowie kuchni stosują i o których warto wiedzieć, aby uzyskać wspaniałe, chrupiące frytki. W tym artykule postaramy się przybliżyć kilka z nich.

Jak przygotować perfekcyjne, chrupiące frytki?

Wybierz odpowiednie ziemniaki – Aby uzyskać idealne frytki, musisz wybrać odpowiednie ziemniaki. Najlepiej, aby były to odmiany typu B. Warto również pamiętać, aby ich wielkość była podobna. Pozwoli to uzyskać jednakowy wymiar frytek i zoptymalizuje proces przygotowania.

Namocz ziemniaki w zimnej wodzie – Kolejnym krokiem jest namoczenie ziemniaków w zimnej wodzie. W ten sposób usuniesz z nich nadmiar skrobi, co pozwoli uzyskać większą chrupkość. Wystarczy moczyć je przez co najmniej 30 minut.

Wrzuć ziemniaki na 5 minut do wrzątku z dodatkiem łyżki cukru – Do wrzącej wody dodaj łyżkę cukru i wrzuć ziemniaki. Gotuj 3-5 minut pod przykryciem, następnie odcedź i pozostaw do całkowitego wyschnięcia.

Kąpiel ziemniaków we wrzątku z dodatkiem cukru pomaga w karmelizacji zewnętrznej warstwy ziemniaków podczas smażenia, a także skraca jego czas. Skutkuje to bardziej chrupiącymi frytkami i lepszym smakiem.

Smaż frytki dwuetapowo – Smażenie frytek dwuetapowo polega na tym, że ziemniaki są najpierw smażone w niższej temperaturze, a następnie w wyższej. Pozwala to na uzyskanie idealnej konsystencji frytek i minimalizuje ryzyko, że będą one przypieczone z zewnątrz i surowe w środku.

  • Etap 1 – 160 stopni do wypłynięcia. Gdy frytki zaczną wypływać na powierzchnię wyciągnij i odsącz je z oleju. Staraj się robić to delikatnie, ponieważ pomimo tego, iż na zewnątrz wytworzyła się już chrupka struktura, są łamliwe i bardzo miękkie w środku.

    Pierwsze smażenie w niskiej temperaturze ma na celu zamknięcie struktury ziemniaka i ugotowanie go w środku. Spowoduje to, że frytki zachowają wilgotność, a olej nie będzie przedostawał się do środka.

  • Etap 2 – 190 stopni do zarumienienia. Ten etap trwa o wiele krócej, dosłownie kilka minut. Dosmażamy frytki, aż osiągną pożądany kolor i chrupkość.