Wygląda jak pizza, ale to zupełnie coś innego. Ta potrawa Cię zachwyci

Ta wyglądająca jak pizza potrawa znana jest jako Chaczapuri adżaruli (chleb z serem) i jest to najpopularniejsze danie w Gruzji.

Może być podawane na różne sposoby w zależności od regionu. Jak wynika z nazwy ta pochodzi z Adżarii, gdzie ciasto formowane jest na kształt łódki. Na znajdującym się w środku serze umieszcza się żółtko jaja i odrobinę masła.

W przedstawionej poniżej wersji do potrawy dodany został jeszcze jeden składnik a mianowicie mięso wołowe. Oczywiści można z niego zrezygnować i cieszyć się oryginalną gruzińską potrawą.

A oto co będzie nam potrzebne:

– Ciasto na pizze (gotowe lub przygotowane według przepisu)
– Ser mozzarella.
– 10 g suszonych pomidorów.
– 250 g mielonej wołowiny.
– Cebula pokrojona w kostkę.
– Pieprz.
– 30 ml zagęszczonych pomidorów ( przetarte pomidory PASSATA)
– Sól.
– 40 g startego sera cheddar.
– Jajko.
– Szczypiorek.

Przygotowanie:

  • Rozkładamy na papierze do pieczenia nasze ciasto na pizze.
  • Na jego brzegu układamy dookoła wcześniej pocięty w paski ser mozzarella i po kawałku suszonego pomidora.

  • Zawijamy brzeg, tak aby te dwa składniki były szczelnie zamknięte w cieście.
  • Wzorując się na oryginalnym gruzińskim daniu ciasto formujemy na kształt łódki.
  • Do mięsa dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, sos pomidorowy, sól i pieprz.

  • Wszystko razem mieszamy i rozprowadzamy na cieście.

  • Na koniec wszystko posypujemy startym serem cheddar i na środku rozbijamy jajko.
  • Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez 20 minut.

  • Po wyjęciu z piekarnika całość ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem. Można również dodać odrobinę masła, które po rozpuszczeniu nada potrawie ciekawszy smak.

Palce lizać! Smacznego…

Pan de Georgia.

Pan de Georgia.

Opublikowany przez Sabores Piątek, 26 maja 2017

Podziel się przepisem ze znajomymi, może oni też zjedli by coś pysznego.

Źródło i fotografie: facebook/Sabores / wikipedia.org

Ciasto truskawkowe. Najlepszy smak dzieciństwa

Myjesz surowego kurczaka przed przyrządzaniem? Powinieneś zobaczyć, co się wtedy dzieje.