Trudno jest znaleźć kogoś, kto by nie lubił truskawek. Chociaż są bardzo słodkie, to mają niewiele kalorii i są skarbnicą witamin i minerałów.
Najlepsze truskawki to oczywiście te, które dojrzewają u nas. Pierwsze odmiany można zbierać już na początku maja, jednak najsmaczniejsze i najsłodsze są te zbierane w czerwcu.
SKŁADNIKI:
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
1/3 szklanki brązowego cukru
50g zimnego masła
szczypta soli
Owoce:
200g rabarbaru
300g truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru
cukier puder
listki mięty
WYKONANIE:
Przygotuj kruszonkę: orzechy zmiksuj na mąkę orzechową.
Wymieszaj ręcznie wszystkie składniki w misce.
Uformuj dwa wałeczki, włóż je na 30 minut do zamrażalnika.
Piekarnik rozgrzej do 180’C. Rabarbar obierz i przytnij zdrewniałe końcówki.
Następnie pokrój w centymetrowe kawałki.
Truskawki obierz z szypułek, pokrój na ćwiartki.
Owoce wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dwoma rodzajami cukru.
Przełóż do małych naczynek do zapiekania.
Schłodzoną kruszonkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, na wierzch owoców.
Zapiekaj przez mniej więcej 45 minut.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem i listkami mięty.
Smacznego.