w

Ciasto truskawkowe. Najlepszy smak dzieciństwa

Trudno jest znaleźć kogoś, kto by nie lubił truskawek. Chociaż są bardzo słodkie, to mają niewiele kalorii i są skarbnicą witamin i minerałów.

Najlepsze truskawki to oczywiście te, które dojrzewają u nas. Pierwsze odmiany można zbierać już na początku maja, jednak najsmaczniejsze i najsłodsze są te zbierane w czerwcu.

SKŁADNIKI:

Kruszonka:

1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
1/3 szklanki brązowego cukru
50g zimnego masła
szczypta soli

Owoce:

200g rabarbaru
300g truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru
cukier puder
listki mięty

WYKONANIE:

Przygotuj kruszonkę: orzechy zmiksuj na mąkę orzechową.

Wymieszaj ręcznie wszystkie składniki w misce.

Uformuj dwa wałeczki, włóż je na 30 minut do zamrażalnika.

Piekarnik rozgrzej do 180’C. Rabarbar obierz i przytnij zdrewniałe końcówki.

Następnie pokrój w centymetrowe kawałki.

Truskawki obierz z szypułek, pokrój na ćwiartki.

Owoce wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dwoma rodzajami cukru.

Przełóż do małych naczynek do zapiekania.

Schłodzoną kruszonkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, na wierzch owoców.

Zapiekaj przez mniej więcej 45 minut.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem i listkami mięty.

Smacznego.