Bylica boże drzewko (Artemisia abrotanum), to roślina o fascynującej historii. Odgrywa istotną rolę w medycynie tradycyjnej i współczesnej. Znajduje także zastosowania w kuchni. W artykule zgłębimy tajniki właściwości rośliny. Zaczniemy od jej charakterystyki, poprzez zastosowania medyczne, aż po kulinarne możliwości.
Bylica Boże Drzewko to roślina z rodziny astrowatych, posiadająca wąskie, szarozielone liście o intensywnym, cytrynowym aromacie. Jej pędy są silnie rozgałęzione, tworząc gęstą, gałęziastą formę. Roślina ta posiada koszyczki kwiatowe, zebrane w luźne wiechy.
Pochodzi z Azji Mniejszej. W Polsce jest uprawiana, ale także rośnie dziko w niektórych rejonach kraju.
Korzyści zdrowotne bylicy bożego drzewka
Bylica boże drzewko jest znana w tradycyjnym zielarstwie od starożytności. Zasługą tego są składniki zgromadzone na szczytach pędów, zbierane w okresie kwitnienia. Zawierają garbniki, olejki lotne, flawonoidy, związki goryczowe i wiele innych związków kumarynowych.
Pochodne kumaryny odpowiadają za funkcje wydzielnicze żółci w wątrobie. Dlatego roślina sprawdza się w schorzeniach związanych w stanach zastoinowych pęcherzyka i przewodów żółciowych.
Pomaga również w niestrawności, poprawiając trawienie, zapaleniach błony śluzowej żołądka i jelit. Napar z bylicy bożego drzewka stosuje się do przemywania i okładów nadkażonych zmian skórnych. Takich jak ropiejące rany, czyraki czy ropne stany zapalne gardła.
Napar z bylicy bożego drzewka
1 łyżeczkę suszonych ziół zalewamy 1 szklanką wrzątku. Parzymy pod przykryciem 10 – 15 minut. Zaleca się pić 1/4 szklanki 2 – 3 razy dziennie. Do płukania i okładów można zrobić mocniejszy napar.
Olejki i wyciągi z bylicy bożego drzewka
Olejek z bylicy boże drzewko ma właściwości, które zwalczają bakterie oraz pasożyty.
Nalewka i wyciąg na occie spożywczym 5% z bylicy bożego drzewka to skuteczne insektycydy. Zwalczają między innymi pchły, wszy czy mszyce.
Bylica boże drzewko w kuchni
Ze względu na aromat i właściwości bylica boże drzewko ma zastosowanie w kuchni. Roślina nadaje smak, zapach, trwałość potrawom i poprawia trawienie.
W postaci suszonych ziół sprawdza się jako przyprawa. Nadaje się do konserwacji kiszonej kapusty i ogórków (pomaga im zachować pożądaną twardość i smak). Dobrze smakuje w sosach do mięs, zupach, duszonych warzywach oraz w rosole. Niezastąpiona do nacierania ryb, szczególnie morskich. Pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu.
Świeże, drobno posiekane listki poprawiają smak napojów chłodzących, sałatek, surówek i nalewek.
W daniach kuchni azjatyckiej z powodzeniem zastąpi trawę cytrynową.
Bylica boże drzewko to nie tylko ozdoba ogrodu, ale także skarbnica aromatu i potencjalnych korzyści zdrowotnych. Zadbajmy o tę roślinę, czerpiąc z jej dobrodziejstw.