w

Już nigdy nie uronisz łzy przy siekaniu cebuli. To prosta sztuczka

Cebula jest nieocenionym warzywem. Zdrowa, wartościowa odżywczo, a jej smak jest niezastąpiony. Nadaje potrawom wyrazistość i charakter.

Jednak jej przygotowanie jest takie nieprzyjemne. Oczy pieką i łzawią, na samą myśl o obieraniu cebuli chce się płakać.

Na szczęście jest prosty trik, który sprawi, że nigdy nie będziesz już płakać przy obieraniu i krojeniu cebuli. Znają ją zawodowi kucharze i najwyższy czas byś poznał także ty.

1. Znajdź miejsce, z którego wychodzą korzenie.

2. Na razie nie obieraj.

Przy pomocy małego noża najpierw wyznacz obszar, który później będziesz wycinać. Będziemy pozbywać się stożkowego fragmentu warzywa, które to odpowiada za to, że płaczemy.

3. Wbijaj nóż pod kątem, jakbyś zamierzał wyciąć stożek na głębokość odpowiadającą 1/3 wielkości cebuli.

4. Wyciągnij stożek i … gotowe!

Teraz już możesz kroić i siekać bez zaczerwieionych łzawiących oczu. Żadnego szczypania, ani płaczu! Spróbuj koniecznie, a już nigdy nie będziesz obierać cebuli inaczej!

Podziel się ze znajmymi!