Coraz trudniej kupić dobrą wędlinę w sklepie, a nie każdy ma warunki żeby samodzielnie produkować własne wyroby wędliniarskie. Na pomoc przychodzi ten przepis z kanału na You Tube Swojskie Jedzonko na znakomitą karkówkę ze słoika. Robisz raz, a zachowuje świeżość przez miesiąc.
Wystarczy sięgnąć po słoik i pyszną wędlinę na kanapki masz w zasięgu ręku. To naprawdę genialna receptura, prosta i szybka, nawet kuchenny laik sobie z nią poradzi!
Właśnie w ten sposób zapasy na trudne czasy robiły nasze babcie.
Przepis na karkówkę ze słoika
Potrzebne składniki:
- 2 kg karkówki
- 4 ząbki czosnku
- 40 g soli peklującej
- 3 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- słoiki z szerokim otworem
Wykonanie:
1. Słoiki sterylizujemy. Mięso kroimy do takich rozmiarów, aby zmieściło się w słoikach, które mamy. W każdym jeden cały kawałek mięsa.
2. Następnie mieszamy sól, pieprz, majeranek, wyciśnięty czosnek i nacieramy mięso dokładnie ze wszystkich stron. Przekładamy mięso do naczynia, wstawiamy do lodówki na dwa dni.
3. Po dwóch dniach wkładamy mięso do słoików i zakręcamy pokrywki.
4. Na dnie dużego garna kładziemy ręcznik, na nim ustawiamy słoiki z mięsem i zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików.
5. Garnek przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i od momentu gdy rozpocznie wrzeć, gotujemy mięso w słoikach jeszcze 2 godziny na wolnym ogniu.
6. Wyłączamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie słoiki umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia.
Mięso jest kruche, delikatne i pyszne!
Dokładne instrukcje zobaczcie na filmie!