Torcik z cukinii – Tylko witaminy. W 20 minut bez jajek, masła, mąki i sody

Zwykle, aby zrobić danie z cukinii, musisz się namęczyć, stojąc przy kuchence obsmażając warzywo. Niestety podczas tego procesu nie tylko traci witaminy, to jeszcze staje się bombą kaloryczną.

Oto przepis na danie z cukinii bez żadnego smażenia, bez tłustego sosu, jajek, mąki, sody i ani kropli tłuszczu:

Tort z cukinii – tylko witaminy

Wybierz soczyste i młode owoce, w których nasiona jeszcze się nie uformowały.

Składniki:

  • 3 młode cukinie
  • 200 g kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 100 g sera Philadelfia lub Mascarpone, Adyghe, Bryndza lub Feta (zależnie od tego, który lubisz, pierwsze nadzadzą delikatniejszy, ostatnie wyrazistszy smak)
  • 100 g sera żółtego
  • pęczek ulubionych świeżej zieleniny (można eksperymentować, świetnie pasuje rukola, natka pietruszki, dymka, koperek, bazylia, szpinak)
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy, sól do smaku

Przygotowanie:

1. Dokładnie umyj cukinię i obierz, jeśli potrzeba. Pokrój w plasterki o grubości 0,5-1 cm, umieść w misce dodaj sól, przyprawy i odstaw na 10 minut.

2. Rozłóż na kratce lub blasze do pieczenia pokrytej pergaminem cukinie. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Gdy cukinia stanie się miękka i lekko brązowa, jest gotowa.

3. Podczas pieczenia cukinii przygotuj sos. Wymieszaj śmietanę z miękkim serkiem, posiekanymi ziołami, wyciśniętym lub posiekanym czosnkiem, solą i przyprawami.

4. Jak tylko cukinia ostygnie, zacznij składać ciasto. (Możesz także użyć tortownicy, wtedy będzie okrągłe, wysmaruj sosem boki)

5. Ułóż cukinię na dużym talerzu. Wyłóż sos i posyp startym serem. Powtórz warstwy z resztą składników. Posmaruj wierzch ciasta pozostałym sosem i udekoruj świeżymi ziołami.

6. Ciasto można zjeść od razu, ale lepiej jest odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby wszystko się przegryzło.

Pyszne, zdrowe i pożywne ciasto z cukinii ozdobi każdy stół. A jego niezwykły smak, atrakcyjny wygląd oczaruje nawet tych, którzy nie lubią cukinii.

Dlatego zapisz przepis i udostępnij znajomym na Facebooku!

Źródło, Fotografie i miniatura wpisu: youtube.com, youtube.com, Otozh.com

Bułgarski Kozunak ze starego zeszytu babci – zawsze wychodzi puszysty i pyszny

Najbardziej „odporna” grupa krwi: jej posiadacze praktycznie nie chorują.