Zwykle, aby zrobić danie z cukinii, musisz się namęczyć, stojąc przy kuchence obsmażając warzywo. Niestety podczas tego procesu nie tylko traci witaminy, to jeszcze staje się bombą kaloryczną.
Oto przepis na danie z cukinii bez żadnego smażenia, bez tłustego sosu, jajek, mąki, sody i ani kropli tłuszczu:
Tort z cukinii – tylko witaminy
Wybierz soczyste i młode owoce, w których nasiona jeszcze się nie uformowały.
Składniki:
- 3 młode cukinie
- 200 g kwaśnej śmietany lub jogurtu
- 100 g sera Philadelfia lub Mascarpone, Adyghe, Bryndza lub Feta (zależnie od tego, który lubisz, pierwsze nadzadzą delikatniejszy, ostatnie wyrazistszy smak)
- 100 g sera żółtego
- pęczek ulubionych świeżej zieleniny (można eksperymentować, świetnie pasuje rukola, natka pietruszki, dymka, koperek, bazylia, szpinak)
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy, sól do smaku
Przygotowanie:
1. Dokładnie umyj cukinię i obierz, jeśli potrzeba. Pokrój w plasterki o grubości 0,5-1 cm, umieść w misce dodaj sól, przyprawy i odstaw na 10 minut.
2. Rozłóż na kratce lub blasze do pieczenia pokrytej pergaminem cukinie. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Gdy cukinia stanie się miękka i lekko brązowa, jest gotowa.
3. Podczas pieczenia cukinii przygotuj sos. Wymieszaj śmietanę z miękkim serkiem, posiekanymi ziołami, wyciśniętym lub posiekanym czosnkiem, solą i przyprawami.
4. Jak tylko cukinia ostygnie, zacznij składać ciasto. (Możesz także użyć tortownicy, wtedy będzie okrągłe, wysmaruj sosem boki)
5. Ułóż cukinię na dużym talerzu. Wyłóż sos i posyp startym serem. Powtórz warstwy z resztą składników. Posmaruj wierzch ciasta pozostałym sosem i udekoruj świeżymi ziołami.
6. Ciasto można zjeść od razu, ale lepiej jest odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby wszystko się przegryzło.
Pyszne, zdrowe i pożywne ciasto z cukinii ozdobi każdy stół. A jego niezwykły smak, atrakcyjny wygląd oczaruje nawet tych, którzy nie lubią cukinii.
Dlatego zapisz przepis i udostępnij znajomym na Facebooku!