Seler to korzeń pełen witamin i minerałów.
Starty na tarce i zmieszany z miodem staje się prawdziwym lekarstwem na zregenerowanie zmęczonego lub osłabionego organizmu, jak informuje portal Healthline.
Jaki jest jego sekret?
Korzeń selera zawiera kilka witamin z grupy B – B1, B2, B6 i B9 – które odgrywają ważną rolę w podnoszeniu odporności organizmu i odporności na szkodliwe czynniki środowiskowe.
Zawiera również substancje o działaniu antybiotycznym i przeciwgrzybiczym.
Zawiera również minerały niezbędne dla układu nerwowego i hormonalnego: wapń, magnez, potas, fosfor i żelazo oraz wysokiej jakości białka.
Bogata zawartość błonnika w korzeniu selera stymuluje metabolizm i pomaga regulować wagę ciała.
Podobnie jak marchew, korzeń selera może być dobrym obrońcą przed nowotworami i suplementem wspomagającym w leczeniu nowotworów dzięki zawartym w nim substancjom o właściwościach cytostatycznych i przeciwnowotworowych.
Jak przygotować?
Kawałek korzenia dokładnie umyj octem jabłkowym.
Następnie zetrzyj na tarce i wymieszaj z odpowiednią ilością miodu.
Spożywaj 1 łyżeczkę kilka razy dziennie.
Do tej prostej mieszanki możesz również dodać marchewkę lub starte jabłko i odrobinę soku z cytryny.
Efekt terapeutyczny będzie jeszcze silniejszy.
Wskazania lecznicze selera i miodu
– naturalny antybiotyk
– wzmocnienie naturalnej odporności
– profilaktyka nowotworów układu pokarmowego i jelitowego
– regulacja poziomu cukru we krwi
– oczyszcza oskrzela, łagodzi kaszel
– obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów
– cukrzyca
– zmęczenie, stres
– zaburzenia hormonalne
– zaburzenia rytmu serca
– otyłość, niekontrolowany apetyt
– obrzęk
– nadciśnienie
– reumatyzm, bolesne napady dny moczanowej
– zdrowie stawów i kości
Redukcja cholesterolu
Niewielka ilość startego selera dziennie (100 g) jest potrzebna, aby obniżyć poziom cholesterolu LDL (złego) o 10-20%.
W miesiąc można osiągnąć bardzo dobre wyniki, podobnie w przypadku cukrzycy.
Eliminuje kaszel, rozpuszcza śluz i dezynfekuje
W przypadku kaszlu, nieżytu nosa czy bólu gardła olejki selerowe pomagają szybko rozpuścić śluz i zdezynfekować błony śluzowe.
Najskuteczniejszy jest sok (syrop domowej roboty) ze świeżego selera.
Syrop można przygotować szybko, nie pachnie selerem i bardzo szybko się wchłania.
Jak to przygotować?
Korzeń selera dokładnie umyć i przekłuć w kilku miejscach.
Wydrąż dziurę w środku i wlej miód. Seler uwalnia sok, który następnie pobiera się po łyżce.