Pieczona kapusta z mielonym mięsem. 1000 razy lepsza niż klasyczne gołąbki

Uwielbiam słuchać opowieści o młodości mojej babci, zawsze coś w nich jest pouczającego i przydatnego na całe życie.

I tym razem przypadkiem babcia opwiedziała mi i przypomniała sobie przepis na pieczoną kapustę, którą robiła jej babcia, a którą ona jako mała dziewczynka uwielbiała.

Jak zrobić kapustę z mięsem mielonym?

Składniki:

  • 1 kapusta
  • 800 g mięsa mielonego
  • 500 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 5 jajek
  • 120 ml mleka
  • 200 g śmietany
  • sól
  • czarny mielony pieprz
  • Przygotowanie:

    1. Usuń górne liście kapusty, zagotuj wodę w dużym garnku. Gdy woda się zagotuje, całkowicie zanurz kapustę i poczekaj aż liście
    zaczną odchodzić. Następnie gotuj oddzielone liście przez kolejne 2 minuty. Wyjmij i ostudź. Następnie wytnij twarde części z liści kapusty.

    2. Obierz i pokrój cebulę. Usmaż na maśle. Dodaj mięso mielonę i przesmaż.

    3. Obierz ziemniaki i zetrzyj na dużej tarce, dodaj mięso mielone z cebulą, sól i pieprz. Farsz jest gotowy, pozostało tylko wszystko wymieszać.

    5. Ubij jajka i mleko w osobnej misce.

    6. Umieść liście kapusty w naczyniu do pieczenia, aby dokładnie przykryły spód. Wyłóż połowę farszu, a na jego wierzch rozprowadź mleko z jajkami. Ułóż drugą warstwę w tej samej kolejności i przykryj liśćmi kapusty. Na koniec rozgrzej piekarnik do 180 stopni, posmaruj wierzch śmietaną
    i włóż na 40 minut.

    Kapusta zapiekana z jajkami, mielonym mięsem i ziemniakami to po prostu niezwykła uczta, zdecydowanie powinieneś spróbować to przyrządzić!

    Danie to jest idealne na rodzinne i przyjacielskie spotkania!

    Źródło, fotografie i miniatura wpisu: otozh.com