Zdrowie układu sercowo-naczyniowego zawsze należy chronić i kontrolować jego działanie.
Jest to możliwe dzięki włączeniu do menu potraw bogatych w witaminy, pierwiastki śladowe i związki, które mają pozytywny wpływ na serce i naczynia krwionośne. Oto pełna lista podstawowych produktów.
Witaminy i minerały dla zdrowia serca
Witamina C
Witamina C wzmacnia układ odpornościowy. Ale jej korzyści dla organizmu są daleko szersze. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki organizmu (i mięsień sercowy) przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.
Ponad to witamina C bierze udział w mechanizmie produkcji energii i syntezie ATP (niezbędny składnik komórki). W ten sposób ATP chroni mięsień sercowy przed niedotlenieniem: stymuluje dopływ krwi do mięśnia sercowego.
Witamina C wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przywraca im elastyczność i zmniejsza kruchość naczynek.
Kontroluje krzepnięcie krwi i ma zdrowy wpływ na lipidy i cholesterol.Zapobiega też tworzeniu się skrzepów krwi i blaszek miażdżycowych – głównych czynników zawału serca, dusznicy bolesnej i udaru.
Magnez
Magnez jest koenzymem wielu reakcji biochemicznych w organizmie (przy jego pomocy niektóre substancje są przekształcane w inne). Ten pierwiastek śladowy bierze udział w metabolizmie elektrolitów i hydrolizie ATP. Kontroluje napięcie elektryczne ogniw. Eksperci twierdzą, że niedobór magnezu powoduje choroby serca i zwiększa ryzyko zawału serca.
Niedobór tego pierwiastka śladowego pogarsza rokowanie w chorobie wieńcowej, zwiększa prawdopodobieństwo nagłej śmierci wieńcowej. Magnez jest stosowany w leczeniu arytmii. Jest również skuteczny w tachykardii i innych zaburzeniach rytmu serca. Istnieje związek między niedoborem magnezu a rozwojem miażdżycy.
Ponadto niedobór tego pierwiastka śladowego wiąże się ze wzrostem poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
koenzym Q10
Koenzym Q10 działa jak związek podobny do witamin, który transportuje elektrony do mitochondriów i ułatwia syntezę ATP.
Koenzym Q10 jest szczególnie potrzebny tkankom, które metabolizują dużo energii. Najwyższe stężenie Q10 występuje w tkance mięśnia sercowego. Koenzym Q10 jest również silnym przeciwutleniaczem. Podobnie jak witamina C, chroni komórki przed negatywnym wpływem wolnych rodników.
Udowodniono, że koenzym Q10 jest skuteczny w nadciśnieniu tętniczym, zaburzeniach metabolizmu lipidów, niedokrwieniu, zapobieganiu zawałowi mięśnia sercowego.
Koenzym Q10 jest nieustannie syntetyzowany w organizmie, ale po 30 latach jego wydzielanie zaczyna się zmniejszać.
Ważne jest, aby wiedzieć! W zaburzeniach rytmu serca nie zaleca się stosowania koenzymów.
Wpływ koenzymu Q10 na układ sercowo-naczyniowy:
• produkcja energii na poziomie komórkowym;
• stabilizacja ciśnienia krwi;
• poprawa funkcji lewej komory i opóźnienie jej przerostu;
• zmniejszenie lepkości krwi (zapobieganie zakrzepicy).
Wapń
Wapń kontroluje przewodnictwo nerwowo-mięśniowe impulsów elektrycznych do mięśnia sercowego.
Omega-3
Naukowcy odkryli związek między spożyciem kwasów omega-3 a chorobami układu krążenia.
Jak Omega-3 wpływają na serce:
• hamowanie postępu miażdżycy, obniżanie poziomu cholesterolu we krwi;
• normalizacja ciśnienia krwi;
• stabilizacja istniejących blaszek miażdżycowych, co zmniejsza prawdopodobieństwo zawału serca i udaru.
Produkty przydatne dla układu sercowo-naczyniowego
1. Banany, świeże morele, suszone morele, rodzynki, daktyle, figi – jako źródło potasu
2. Wszystkie świeże owoce i jagody
3. Świeżo wyciśnięty sok z granatów
4. Owsianka (bogata w błonnik)
5. Orzechy (niezbędne tłuszcze)
6. Oliwa z oliwek (rozpuszcza płytki cholesterolowe, wzmacnia naczynia krwionośne i uelastycznia je)
7. Tłuste ryby
Co warto dodać do swojej diety
• Imbir – wspomaga krążenie naczyniowe, pomaga niwelować skurcze przy nadciśnieniu i bólach głowy.
• Czosnek – zawiera allicynę. Substancja ta pobudza naczynia krwionośne i rozrzedza krew.
• Pomidory – sok z tych warzyw może obniżyć ciśnienie krwi i ciśnienie wewnątrzczaszkowe.
• Ziemniaki są źródłem potasu, który stymuluje przewodnictwo mięśnia sercowego.
• Awokado – obniża poziom cholesterolu we krwi, zawiera beta-karoten i likopen, który ma pozytywny wpływ na serce.
• Szpinak – zawiera luteinę, kwas foliowy, potas. Jedząc szpinak, możesz zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych aż o 25%.
• Ciemna czekolada – ma pozytywny wpływ na serce, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
• Jabłka zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Zawierają dużą ilość rozpuszczalnego błonnika – pektyny.
• Dynia – obniża ciśnienie krwi, jest źródłem błonnika, beta-karotenu, witaminy C i potasu.