Odwrócone ciasto śliwkowe to bardzo ciekawy i prosty sposób na pyszny sezonowy deser.
Ciasto jest bardzo soczyste i smaczne. Nie wymaga dużych nakładów pracy i czasu, ani nie trzeba być kulinarnym ekspertem.
Odwrócone ciasto śliwkowe
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
10 łyżek cukru pudru
5 łyżek oleju
20 łyżek mleka (ok. 150 ml)
20 łyżek mąki
1 proszek do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki kakao
Pozostałe:
700 g śliwek (umytych, bez pestek, przekrojonych na pół)
3 łyżki cukru
3 łyżki kaszy manny
3 kubki kwaśnej śmietany
3 opakowania cukru wanilinowego
tarta czekolada
Przygotowanie:
Śliwki układamy na mniejszej, głębokiej blasze (32x22cm) wyłożonej papierem do pieczenia, krojoną stroną do góry.
Zasypujemy cukrem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Ciasto:
Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą pianę.
Dodajemy olej, a następnie mleko, mąkę i proszek do pieczenia.
Na koniec dodaj białka ubite ze szczyptą soli.
Podziel ciasto na dwie połówki i wmieszaj kakao w jedną.
Następnie śliwki z piekarnika posypujemy kaszą manną, wylewamy na nie jasne ciasto, a następnie ciemne.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Schłodzone ciasto odwracamy i smarujemy śmietaną, którą wymieszaliśmy z cukrem waniliowym.
Posypujemy startą czekoladą.
Odstawiamy do stwardnienia do lodówki.
Smacznego!