Odwrócone ciasto śliwkowe ze śmietaną: 15 minut pracy i pieczenie

Odwrócone ciasto śliwkowe to bardzo ciekawy i prosty sposób na pyszny sezonowy deser.

Ciasto jest bardzo soczyste i smaczne. Nie wymaga dużych nakładów pracy i czasu, ani nie trzeba być kulinarnym ekspertem.

Odwrócone ciasto śliwkowe

Składniki:

Ciasto:

4 jajka

10 łyżek cukru pudru

5 łyżek oleju

20 łyżek mleka (ok. 150 ml)

20 łyżek mąki

1 proszek do pieczenia

szczypta soli

2 łyżki kakao

Pozostałe:

700 g śliwek (umytych, bez pestek, przekrojonych na pół)

3 łyżki cukru

3 łyżki kaszy manny

3 kubki kwaśnej śmietany

3 opakowania cukru wanilinowego

tarta czekolada

Przygotowanie:

Śliwki układamy na mniejszej, głębokiej blasze (32x22cm) wyłożonej papierem do pieczenia, krojoną stroną do góry.

Zasypujemy cukrem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.

Ciasto:

Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą pianę.

Dodajemy olej, a następnie mleko, mąkę i proszek do pieczenia.

Na koniec dodaj białka ubite ze szczyptą soli.

Podziel ciasto na dwie połówki i wmieszaj kakao w jedną.

Następnie śliwki z piekarnika posypujemy kaszą manną, wylewamy na nie jasne ciasto, a następnie ciemne.

Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Schłodzone ciasto odwracamy i smarujemy śmietaną, którą wymieszaliśmy z cukrem waniliowym.

Posypujemy startą czekoladą.

Odstawiamy do stwardnienia do lodówki.

Smacznego!

Opadłe liście. Jak dobrze je wykorzystać w ogrodzie.

Usuwa kaszel i stany zapalne przy pierwszych objawach: Najsilniejsza TRÓJKA