Określenie „gęsta krew” może mieć różnorakie znaczenie zależnie od przyczyn.
Może to być nadmiar czerwonych krwinek, zagęszczających konsystencję płynnej krwi, lub stany zwiększonej krzepliwości, czyli zwiększonej ilości płytek krwi.
Niewłaściwy skład morfologiczny krwi może być wynikiem odwodnienia, przeciążenia organizmu na skutek przetrenowania, przebytej ciąży i porodu, infekcji czy przyjmowania niektórych leków (m.in. doustnych środków antykoncepcyjnych).
Podwyższona ilość płytek krwi może być zwiastunem chorób:
• autoimmunologicznych (np. reumatoidalnego zapalenia stawów czy tocznia układowego),
• wrodzonego zaburzenia agregacji płytek krwi,
• marskości wątroby,
• nowotworów.
Nadmierna krzepliwość może być przyczyną zakrzepów i prowadzić do udaru czy ataku serca.
Na pewne stany chorobowe nie mamy wpływu. Jednak każdy w grupie ryzyka, a szczególnie osoby po 45 roku życia powinny mieć na względzie profilaktykę zachowania prawidłowego składu krwi wpływającego na jej gęstość.
Woda
Trzeba pić 1,5-2 litry wody dziennie. Wybieraj wodę niegazowaną, pij małymi łykami, regularnie przez cały dzień.
Olej rybny
Naprawdę rozrzedza krew i ma inne przydatne właściwości, w celu zapobiegania spożywaj ryby co najmniej 3-4 razy w tygodniu, zwłaszcza gatunki tłuszczowe.
Borówki
Są również bardzo przydatne w profilaktyce.
Seler
A dokładniej sok z selera naciowego. Pij 0,5 szklanki soku z selera dziennie. Włącz warzywa do diety.
Czosnek
Możesz przygotować jego nalewkę. Obierz główkę czosnku, zetrzyj ząbki na tarce i wyciśnij przez gazę sok do 0,6 szklanki wody. Przykryj i odstaw w ciemne miejsce na 10 dni. Bierz 10 kropli pół godziny przed posiłkiem.
Korzeń imbiru
Poza właściwościami rozrzedzającymi krew obniża poziom cukru we krwi i poprawia trawienie.
Suszona bylica piołun
Weź 200 g suszonych gałązek i opłukaj. Zalej 3 litrami zimnej wody i pozostaw na 1 godzinę. Podgrzej na małym ogniu, gdy pojawią się oznaki wrzenia, zdejmij z ognia. Należy schłodzić i przechowywać w lodówce. Zaleca się pić 200 ml 3 razy dziennie przez 5 dni przed posiłkami. Zrób sobie przerwę na 2-3 dni i powtórz.
Kiełki pszenicy
Zaleca się przyjmowanie codziennie. Możesz dodać go do sałatek warzywnych lub wymieszać z olejem lnianym.
Właściwości rozrzedzające krew ma bromelaina – to enzym roślinny, który rozkłada białka, znajduje się np. w ananasach, oraz kapsaicyna, której duże ilości zawiera pieprz cayenne.
Za naturalne sposoby na rozrzedzenie krwi uznaje się także systematyczne spożywanie cynamonu, oregano, a także kopru.
Wiele osób po konsultacji z lekarzem przyjmuje aspirynę, aby rozrzedzić krew. Nie należy tego robić samodzielnie.
Kwas salicylowy znajduje się w wielu warzywach i owocach. Wystarczy regularne stosowanie, aby pozytywnie wpłynąć na krew.